Att Miljöpartiet är det parti som är mest kritiskt mot beslutet att säga ja till slutförvar i Forsmark är ingen nyhet. En av dem som fört partiets talan i riksdagen och på debattsidorna är Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Uppsala län.
– Oavsett vad man tycker om kärnkraft så måste man lösa avfallslagringen. Vi har avfallet redan och måste ta hand om det. Men det jag inte förstår är hur man kan säga att man är så trygg med beslutet.
Maria Gardfjell hade gärna sett ett tydligt villkor i anslutning till beslutet, likt det som Kärnavfallsrådet föreslog i sitt remissvar i höstas. De ville dela upp beslutet, att regeringen sa ja till att bygga slutförvaret, men vänta till senare med att besluta om anläggningen får tas i drift. Under tiden skulle forskningen fortsätta.
– Nu blev det inte så, utan ett mer politiskt beslut. Jag hade önskat att regeringen ställt tydligare krav på Svensk Kärnbränslehantering AB att bedriva mer forskning på kopparkapslarna och bentonitleran, säger hon.
Hon tycker att klimat- och miljöministerns pressträff blev en uppvisning i politiskt spel och har umgåtts med tanken på att anmäla henne till riksdagens konstitutionsutskott (KU).
– Hur kan vi ens diskutera vikten av att ta säkerheten på allvar eller inte? Det finns faktiskt forskare vid KTH (Kungliga tekniska högskolan) som bara sysslar med just korrosion och som är skeptiska. Om jag var en av dem och klimatministern avfärdade mina resultat med att jag tillhör en minoritet, ja då skulle jag bli förbannad, säger hon.
Maria Gardfjell gillar inte heller den stämpel som placerats på MP, att det är för att partiet är kärnkraftsmotståndare som man är motståndare till slutförvaret.
Beslutet är fattat, slutförvaret ska byggas intill Forsmark. Hur ska ni gå vidare med frågan?
– Nästa steg är den stegvisa prövningen som sker i mark- och miljödomstolens regi. Men vi kommer fortsätta driva på för att få till mer forskning.
Till dem som ser beskedet om slutförvaret som en signal för ny kärnkraft hissar hon varningsflaggan.
– Tänk på att det som nu fattats beslut om bara är anpassat för de reaktorer som finns i dag. Nya reaktorer kräver nytt slutförvar. Dessutom är det effektivare att satsa pengarna på sol och vind. Där ser man konkreta klimatresultat på några års sikt, säger Maria Gardfjell.