Mobbning är ingen ny företeelse och det kan knappast den så kallade e-mobbningen, eller nätmobbningen, heller kallas. Nej, det är nog snarare så att den etablerat sig som en av de mest effektiva mobbningskanalerna. Inte minst som den når sina offer när som helst på dygnet och var som helst.
– Vanlig mobbning sker när man träffar sina mobbare, men med nätmobbningen kan mobbarna komma åt en när man är hemma också, säger Felix Eliardsson.
Han går i 9:an på Vallonskolan i Gimo och är en av de åtta elever UNT träffat för att prata om just nätmobbning. De är alla medvetna om att nätmobbning förekommer på skolan, här liksom på de flesta skolor, och det är även elevcoach Pelle Forsström:
– Ja, visst är det ett problem och i våras tyckte jag att det var ganska stort. Nu har vi det under hyfsad kontroll, som en infektion under behandling kan man säga.
Enligt Medierådet har tv-tittandet sjunkit markant bland ungdomar de senaste åren och i dag är det vanligare med en dator än en tv på rummet. Dessutom märks en tendens att e-post och chatt minskar, till förmån för sociala nätverkssajter som Facebook, Bilddagboken och MSN.
– Mest handlar det nog om elaka saker som folk skriver på MSN. Jag har en kompis som blev utsatt, en annan tjej skrev att hon var en hora och att hon var skitful, säger Annie Holgersson, som går i 6:an.
Vad gör man om man blir utsatt?
– Jag skulle först prata med mina föräldrar, så att de fick prata med den andra familjen. Jag skulle nog inte våga göra det själv, säger hon.
Och om inte det hjälper då?
– Då får man prata med lärarna och rektorn och så är det nog bra om man tar bild på konversationen så att det finns bevis för vad som skrivits, säger Maria Andersson i 7:an.
Pelle Forsström tycker att det är bra om dialogen till en början kan hållas av de inblandade eleverna själva, kanske med hjälp av någon vuxen som han själv, en lärare eller skolans kurator. Om det inte räcker, kan föräldrarna kopplas in.
– Men självklart måste man avgöra från fall till fall vad som är mest lämpligt.
Antimobbningsorganisationen Friends har verkat sedan 1997 och finns i dag representerade i hela landet. Anna Pettersson är utbildare på Friends och hon anser att skolorna ska dela ansvarsfrågan med föräldrarna när det gäller all typ av mobbning.
– Tidigare kunde man se en tydlig gräns mellan skoltid och fritid, men den har suddats ut nu. Elever som mobbar i skolan gör det ofta också på nätet och internet är inte en separat del av livet, det är en naturlig del.
Som eleverna på Vallonskolan i Gimo säger, tycker Anna Pettersson att man ska säga ifrån om man ser något som inte känns okej och berätta för sina föräldrar om man blivit utsatt.
– Och då är det viktigt att föräldern lyssnar på sitt barn. Inte skuldbelägger barnet för att han eller hon varit ute på internet, utan bevarar ett lugn och finns tillhands för att hjälpa.