När UNT pratade med Linda Bergsek i våras hade hon och maken Mattias ännu inte bestämt öppningsdatum för caféet som även inrymmer en inredningsbutik. Premiäröppningen gick över all förväntan säger Linda Bergsek.
– Det var fullt hus båda dagarna. Mattias fick vara kvar sent på lördagen och tidigt på söndagen för att göra mer glass då vi sålde slut på allt första dagen.
För att lära sig göra gelato åkte Mattias Bergsek ned till Bologna i Italien. Där lärde han sig den maskin som nu står i caféets kök samt hur man blandar ihop glass och smaksättningar.
– Fabriken som tillverkar maskinen har även en skola där man får utbilda sig i den. Jag gick första kursen av tre. Den var fem dagar, från morgon till kväll.
Glassdisken rymmer nio olika smaker och Mattias Bergsek säger att de tänker variera utbudet efter säsong. Samtidigt har de också hört sig för om vad folk önskar mest.
– Alla frågar efter pistage. Vi kommer göra det på riktig pistage istället för mandel och pistageessens.
De har även funderat på smaker som skulle kunna bli en signaturglass för Schrams. Men på grund av en sen leverans av glassdisken har Mattias Bergsek inte kunnat experimentera så mycket som han önskat.
– En smak vi tänkt på är mandelgelato med en hjortronrippel. Det ska påminna om mandelmusslorna som vi alltid brukade äta på julen, säger han.
Paret Bergsek säger att de också vill använda sig av så mycket lokala råvaror som möjligt. Bland annat har de köpt mjölk och grädde från en lokal mejeribonde.
– Det känns jätteviktigt för oss, säger Linda Bergsek.
Renovering, bygge av cafékök och leveranstider gjorde att de inte kunde öppna förrän nu.
– Det hade varit underbart om vi kommit igång med hela processen fyra månader tidigare. Så man kunde slagit upp portarna i juni. Men nu får vi ha öppet så länge vi kan och nästa år kommer bli riktigt bra, säger Mattias Bergsek.
Även om den klassiska glassäsongen nästan är slut tror paret på att folk ändå kommer hitta till caféet.
– Vi vill att folk ska kunna komma hit och njuta av nybakta pajer med lite färsk gelato även mitt i vintern.
Linda Bergsek säger att ambitionen är att kunna ha öppet året runt och att Forslundska villan har varit något av en förebild.
– De har verkligen visat att man i en liten stad som Östhammar kan få folk att komma ganska långväga om man gör något tillräckligt kvalitativt.