Fullsatt till sista plats på julotta

Allt fler församlingar i landet lägger ner den traditionella julottan på juldagsmorgonen. Men i Öregrund-Gräsö församling är den omåttligt populär.

Kyrkoherden Sixten Klemetz i Öregrund-Gräsö församling kommer inte att överge julottan så länge folket kommer. Här hälsar han på gudstjänstbesökare efter juldagsmorgonens julotta.

Kyrkoherden Sixten Klemetz i Öregrund-Gräsö församling kommer inte att överge julottan så länge folket kommer. Här hälsar han på gudstjänstbesökare efter juldagsmorgonens julotta.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2008-12-25 10:50
Den mer internationella, och kanske också mer konfortabla, midnattsmässan på julaftonskvällen har tagit över besökarna från julottan runtom i landet. Men i Öregrund-Gräsö församling har man både och.
- Jag är morgontrött av mig och skulle jag göra det bekvämt för mig skulle vi ta bort julottan. Men för mig är det omöjligt att slopa den. Julottan är så omåttligt populär här i Öregrund-Gräsö. Vi ska vara till för folket och så länge bofasta och fritidsbor kommer till julottan i Gräsö kyrka ska vi ha den kvar. Vi kan ju inte överge en gudstjänst som drar fullsatta kyrkor.
Så säger församlingens kyrkoherde Sixten Klemetz när vi i tidig morgontimma sitter i hans bil nere vid färjeläget i Öregrund och väntar på att Gräsöfärjan ska ta oss över till julottan i Gräsö och öns sena 1600-talskyrka.
Sixten Klemetz har bara sovit några få timmar. Kvällen innan höll han i midnattsmässan i Öregrunds kyrka.
Färjan går klockan 6.00. För att Sixten Klemetz och kyrkobesökarna ska hinna ta plats i kyrkan börjar därför julottan kvart över. Här styrs julottan nämligen av färjans tidtabell.

På färjan har ett stort antal personer gått ombord. Alla med julottan i blick. Ett par av dessa är Bengt och Susanne Strand som bor i Öregrund. Bengt har gått på julotta i Gräsö kyrka så länge han minns.
Varför går ni upp frivilligt klockan fem på morgonen för att sedan hinna ta färjan till julottan tvärs över Gräsöfjärden?
- Det är så mysigt att gå till julottan, den är en fin tradition, så stämningsfullt och det här med julens sånger. I bland händer det att någon har med glögg och pepparkakor i termosar på färjan och bjuder på. Alltid går vi hem till någon efter och fortsätter gemenskapen, Förr fanns faktiskt två julottor här, både i Öregrund och Gräsö, den ena började klockan fem på morgonen, den andra sju, säger paret Strand.
- God morgon! Utbrister Sixten Klemetz när alla tagit plats i kyrkbänkarna. Kyrkan är fullsatt till sista plats, det betyder drygt 100 personer. På midnattsmässan åtta timmar tidigare var även Öregrunds kyrka fullsatt. Lägger man till julaftonförmiddagens samling vid julkrubban har omkring 700 gudstjänstbesökare med julottan inräknat tagit sig till församlingens tre första julhelgsgudstjänster.

Tända ljus, julens psalmer och ett budskap om att vi inte ska vara rädda för varken oss själva eller andra människor utan lita och förtrösta på Herren Gud; Sixten Klemetz lägger ut texten.
När julottan är över går ingen färja förrän klockan åtta - det är om tre kvart. Färjpersonalen ställer upp och sätter in en extra tur tio minuter efter det att ottan är avslutad och tar gudstjänstbesökarna och församlingens personal över fjärden. Färjan förvandlas till något av en modern kyrkrodd.
Nu vattnas det i munnen på Sixten Klemetz. Hustrun Gudrun har gjort i ordning gröt och skinkmackor i hemmet.
- Sedan ska vi städa Öregrunds kyrka, vaktmästaren har semester. Hm, det var jag som beviljade hans ledighet. Sedan blir det några hembesök. Å så blir det dags att förbereda annandagens predikan, så kan det vara att vara ensam präst i församlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om