Fullsatt på Östhammars ordfestival

Det var helt fullsatt när Östhammars ordfestival hölls på lördagen i Equmeniakyrkan, där välkända författare avlöste varandra på scenen.

Elever från Bruksgymnasiets estetiska program i Gimo stod för musikalisk och teatral underhållning vid Östhammars ordfestival, på årets tema "Kalejdoskop".

Elever från Bruksgymnasiets estetiska program i Gimo stod för musikalisk och teatral underhållning vid Östhammars ordfestival, på årets tema "Kalejdoskop".

Foto: Josef Nylén

Östhammar2018-10-20 18:00

Årets ordfestival i Östhammar är den femtonde i ordningen. Denna gång hade arrangerande Östhammars litteraturförening lyckats boka in flera kända namn. Först ut var Mia Öström från Umeå, numera Uppsalabo och författare till bland annat Skuggsommar, Dödsbo och Vakuum. Den sistnämnda handlar om sorgen efter ett syskons självmord.

– För mig är skrivandet en plats som jag tycker om att vara i. Det är ett eget universum där jag bestämmer, och jag skriver för att ta reda på vad jag egentligen tänker, sa Mia Öström som debuterade år 2010 med romanen Den du söker finns inte här.

Efter Mia Öström klev Mikael Niemi upp på scenen. Hans stora genombrott kom med Populärmusik från Vittula som belönades med Augustpriset år 2000, men den här gången talade han främst om sin senaste roman Koka björn och prästen Lars Levi Laestadius som startade en väckelserörelse som spred sig över Nordkalotten på 1800-talet. Men Koka björn är mer än en roman om "rock n' roll"-tro och svavelosande högmässor. Det sker försvinnanden i bygden, kanske mord. Och i romanen är det Laestadius som agerar förste brottsplatsundersökare.

– Det skuttet från teologi till kriminologi tyckte jag var roligt att göra, sa Mikael Niemi.

Maria-Pia Boëthius avlöste Mikael Niemi och berättade om tillblivelsen av sin senaste bok, Vitt och rött – Billies första krig.

– Jag har intervjuat min mamma Billie som gick bort år 2002. Hennes liv löper som en röd tråd genom Finlands historia, eller en vit tråd. Alla Sverigefinnar förstår vad jag menar, sa Maria-Pia Boëthius och tillade att hon var fascinerad av hur lite svenskarna vet om Finlands historia trots århundraden av gemenskap.

UNT talade med ett antal personer under kaffepausen och samtliga öste lovord över Östhammars ordfestival.

– Det är viktigt att det finns kultur även i glesbygd. Och Mikael Niemi är en fantastisk berättare. Han skulle kunna vara skådespelare också, sa Sanne Bratt som kommit från Kelinge till Östhammar.

Men hon undrade var alla yngre människor höll hus. Trots att det var fullsatt i Equmeniakyrkan – en del besökare fick vända i dörren – syntes få personer under 40 år i publiken.

– Det är viktigt att de yngre också inser värdet av att läsa, lyssna och berätta. Berättandet i sig fungerar som en gemenskap som håller upp demokratin, sa Sanne Bratt.

Den avgående arbetsgruppen bestående av May Strandberg, Ingeborg Sevastik och Gerd Vading avtackades efter många års arbete med att sy ihop programmet till Ordfestivalen. I höst ska Östhammars litteraturförening försöka rekrytera nya förmågor som kan ta över.

– Jag hoppas att en eller annan känner sig kallad, sa ordförande Helmut Müssener.

Årets ordpristagare utsedda

Årets ordpristagare heter Östen Andersson och Gunnar Ahlbäck. Den förstnämnde har skrivit flera böcker om människoöden och historiska händelser på Gräsö, medan den andre - stadigt förankrad i Morkarla och Dannemorabygden - skrivit om såväl nyckelharpor som medeltida kyrkomålningar.

Elever från Bruksgymnasiets estetiska program i Gimo bjöd på musikalisk och teatral underhållning, på årets tema "Kalejdoskop". Även Maya Runhagen, Jasim Mohamed och Jan Henrik Swahn stod på programmet. Östhammars ordfestival avslutas i Equmeniakyrkan med en litterär gudstjänst på söndagen med bl.a Elisabet Nemert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!