"Fullmäktige är som en sandlåda"

Spydigheter, härskartekniker och andra otrevligheter. Åsa Lindstrand (-) beskriver senaste kommunfullmäktige i Östhammar som ett möte i sandlådan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2016-02-29 11:22

Senaste kommunfullmäktige ägde rum i Storbrunn den 16 februari. Direkt efter mötet skrev ledamoten Åsa Lindstrand ett blogginlägg där hon ondgjorde sig över den låga nivå mötet hade haft.

I inlägget tog hon bland annat upp en punkt där fullmäktige fick information om kommunens planer på att slå samman sin VA-verksamhet med Gästrike Vattens.

Lars O Holmgren (Boa) gick upp i talarstolen och sade att kommunen skött detta mycket illa. Att det i handlingarna stod att fullmäktige skulle fatta beslut, men att något sådant inte var möjligt när det bara var en informationspunkt.

– Man får det att framstå som att majoriteten kan göra vad de vill, säger han efter mötet och fortsätter:

– I informationen lät det som att kommunstyrelsen redan avgjort frågan och att fullmäktige bara skulle säga ja. Men det är i fullmäktige de stora sakerna ska behandlas och avgöras.

Ytterligare informationsärenden togs därefter upp och innan ordförande Jonas Svensson (S) slog klubban i bordet för att gå vidare i föredragningslistan, frågade han om Lars O Holmgren hade något annat han ville överklaga.

– Ordförande ska vara neutral och uppträda professionellt. Han ska inte ha åsikter om någons framförande, utan hålla sig på en nivå som alla kan acceptera, säger nu Åsa Lindstrand.

Jonas Svensson håller med och beklagar om hans ord uppfattades som ett påhopp på Lars O Holmgren.

– Det var ett missförstånd. Jag ville inte på något sätt raljera över hans uttalande, utan bara tydliggöra att jag förstått honom rätt i ärendet innan. Det blev fel och jag beklagar det, säger han.

I sitt blogginlägg fortsatte Åsa Lindstrand sedan att rada upp saker som hon reagerat på och bland dem fanns ärende 16, en motion från Ingemar Adén (Boa) om kommunens vatten- och avloppsstrategi.

Under hans anförande reste sig plötsligt Thomas Eriksson (S) upp och avbröt, något som inte är tillåtet.

– Där gjorde jag också fel. Det var en blunder att jag inte lät Adén hålla sitt anförande klart innan Eriksson fick komma till tals. Jag beklagar det, säger Jonas Svensson.

Leif Lewin är professor i statvetenskap vid Uppsala universitet. Han menar att det politiska klimatet hårdnat, precis som det gjort i samhället i stort.

– Politiken är inte isolerad från omvärlden, så självklart märks det även där. Ser man till de senaste hundra åren har det skett en vulgarisering av språket och den har accelererat med den teknologiska utvecklingen, säger han.

Själv skriver Leif Lewin artiklar i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och numera är de kommentarer han får kring dessa mer vulgära än tidigare. De innehåller också många fler och grövre personangrepp och inte sällan berör kommentarerna något helt annat än det han skrivit om.

– Det här fanns inte alls tidigare och det är förstås inte acceptabelt. Helt oacceptabelt är det också att det ger avtryck inom politiken. Vi väljer ledamöter som ska representera oss och då ska vi kunna lita på att de håller en anständig nivå i debatten.

Tillbaka till Östhammarspolitiken. För några år sedan skrev Åsa Lindstrand ett medborgarförslag till kommunen om den låga debattnivån hos de folkvalda. Då fick hon inget gehör, men hon tycker ändå att debattklimatet förbättrades något.

– Men nu är det under all kritik, så kanske tar jag upp frågan igen. I så fall som en motion, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om