Full fart framåt i Dannemora gruva
Bort med det gamla och in med det nya. Det är det som gäller i Dannemora den närmaste tiden. Det praktiska arbetet för att starta gruvan igen har kommit i gång på allvar. Inom kort ska här drivas både ort och ramp, som det heter på gruvspråk.
Kjell Klippmark tvekade aldrig när han fick erbjudandet att jobba i Dannemora. "Det lät spännande med en nystart av gammal verksamhet och dessutom i en kulturbygd".
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det är en känsla av nybyggaranda i luften och en av dem som ligger bakom den snabba förändringen är Kjell Klippmark, vd för Dannemora magnetit. En gång i tiden var han chef för både Kirunagruvan och Malmberget. Och fortfarande bor han kvar i Kiruna och veckopendlar med flyg till den nya arbetsplatsen.
- Om jag stiger upp sex på måndagsmorgonen är jag här på kontoret halv tio. Det går faktiskt ganska bra.
Men det händer att han stannar över helgen också, som nu när frugan istället kommer nedflygandes med mandelpotatis och surströmmingsburkar till surströmmingsskivan med personalen.
Kjell Klippmark berättar att Dannemoraprojektet har gått in i ett nytt intensivt skede. Fram till sommaren var det tillståndsfasen; undersökningstillstånd, bearbetningskoncession och miljöprövning, som gällde. På senare tid har man tecknat avtal med underentreprenörer och nu handlar det också om mycket praktiskt arbete.
När vi går ned till gruvområdet ser vi att grävmaskinerna börjat gräva upp för elledningarna. Och inne i gruvlaven har de gamla hisskorgarna avlägsnats. Allt som återstår för att ta sig de 620 meterna ner i underjorden är nu en stege.
- Om du klättrar ned där kommer du till 318 meter sedan får du börja simma, säger Kjell Klippmark och skrattar gott.
Så högt når vattnet i dagsläget, och att pumpa bort det är en av de första utmaningarna inför återstarten.
- Det stora problemet är inte att pumpa utan att ta sig ned i schaktet. Pumpstationen ska placeras på 300 meters djup, och vi räknar med att det kommer att ta åtta månader för att säkra sig ner och bygga nya steganordningar.
I april hoppas man påbörja själva pumpningen. Sammanlagt är det tre och en halv till fem miljoner kubikmeter vatten som ska väck. Vattnet leds ut till nya sedimentationsbassänger och därifrån till ett dike i Gruvsjön (det som kallas klarningsbassäng). När det har renats pumpas det ut i Sundbroån.
Förra gången gruvan var i drift var hisschaktet i gruvlaven den enda vägen ner. Men så blir det inte i framtiden. För några veckor sedan skrevs kontrakt med Bergteamet som ska borra en lutande tunnel (ramp) från Strömsmalmen.
- Den kommer att förlängas 1,6 kilometer, ned till den gamla huvudnivån på 350 meter. I den framtida gruvan kommer hissen i gruvlaven bara att användas till malmtransporter. All annan transport med maskiner och personal kommer att gå genom rampen, berättar Kjell Klippmark.
Samtidigt som man arbetar med att borra ut den lutande tunneln (rampdrivningen) räknar man också med att kunna borra ett antal gruvgångar (orter) för att få malm till provleveranser åt potentiella kunder.
Just den här dagen har Bergteamets personal från Boliden hunnit ta sig en första titt på uppdraget. Nu kommer de gående med sina hjälmar och pratar på minst lika bred norrländska som Kjell Klippmark.
- Vad vi har sett hittills är det bra berg, torrt och bra. Som det ser ut nu kommer det här att gå hur bra som helst, säger Magnus Bergkvist.
Dannemora magnetit, som ska ansvara för gruvdriften, och Dannemora prospekteringskonsult, vars personal letar efter nya fyndigheter i närområdet, har i dagsläget 20 anställda. Till det kommer entreprenörerna, bara Bergteamet räknar med att hyra in ytterligare 20 personer i lägenheter i Dannemora när rampdrivningen börjar på allvar i december.
En hel del förberedelser är alltså redan i gång. Men mycket återstår också innan brytningen kan påbörjas. Det handlar om nya byggnader, men också om att städa bort mycket av det gamla som inte fungerar längre.
Dessutom ska ett 100-tal personer anställas för att klara driften. Intresset är stort. Nyligen var Kjell Klippmark på jobbmässa i Gävle och med sig hem hade han en hel låda med intresseanmälningar.
Jag frågar om han aldrig tvekade själv när han fick erbjudandet om att börja jobba i Dannemora, mer än 100 mil från hemtrakterna.
- Nej, inte alls. Det lät spännande med en nystart av gammal verksamhet och dessutom i en kulturbygd.
Om allt går som det är tänkt går flyttlasset förmodligen söderut permanent när produktionen i Dannemora kommer i gång för fullt runt 2012.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!