Fruktad manet sprider sig i Östersjön

Fiskeriverket ska nu göra en konsekvensanalys över vilka effekter den amerikanska kammaneten kan få på det svenska fisket. Detta sedan det finska havsforskningsinstitutet hittat den fruktade maneten bland annat i Ålands hav.

Vacker med fruktad.

Vacker med fruktad.

Foto:

Östhammar2007-08-30 00:01
- Vi vet inte ännu vad det här kan innebära, säger Magnus Appelberg chef för Fiskeriverket i Öregrund.
Fiskeriverket i Öregrund medverkar i Aqualiens, ett forskningsprogram som startades av Naturvårdsverket 2002 för att studera vad som händer när främmande arter invaderar svenska vatten. För den vackra, men fruktade, amerikanska kammaneten är bara ett exempel på en art som tagit sig till våra trakter troligen med hjälp av barlastvatten från fartyg.

Effekten av en ny art som förökar sig snabbt kan bli att andra fiskar konkurreras ut. Kammaneten sägs till exempel helt ha slagit ut det rika ansjovisfisket i Svarta havet på 80-talet.
Men situationen i Östersjön har få likheter med hur det såg ut i Svarta havet vid det tillfället och Magnus Appelberg vill helst undvika benämningar som "mördarmanet". Han betonar i stället att man faktiskt inte vet så mycket ännu.
- Det är klart att vi är oroade. Potentiellt kan det här påverka fisket men det är för tidigt att säga hur. Det viktigaste nu är att göra en risk- och konsekvensanalys för att se vilka effekter det kan ha.

För att den amerikanska kammaneten nu finns i Östersjön är ett faktum. Det finska havsforskningsinstitutet hittade rikligt med vuxna maneter bland annat i djupvattnet i Ålands hav. Forskarna är överraskade över hur fort maneterna sprider sig men påpekar samtidigt att man inte vet om de kommer att överleva vintern.
Förutom att maneten kan rubba den känsliga balansen i ekosystemet genom att äta stora mängder fiskägg och yngel finns det även andra risker.
- Den kan föra med sig parasiter och sjukdomar som våra inhemska arter inte klarar av. Kräftpesten var ett sådant exempel, säger Magnus Appelberg.

Fiskeriverket i Öregrund har sedan tidigare studerat den svartmunnade smörbulten som etablerat sig i södra Östersjön, Gdanskbukten och utefter kusterna i de baltiska länderna. Oron var från början stor för att den nya fiskarten skulle kunna slå hårt mot bestånden av abborre och gädda. Men Gustaf Almqvist som inom kort doktorerar på svartmunnad smörbult menar att effekterna inte blivit fullt så dramatiska som man trodde från början.
Hans arbete visar att det framför allt var bestånden av flundra som påverkades. Och den svartmunnade smörbulten har inte heller spridit sig så fort som man ursprungligen befarade. Arten finns fortfarande inte i Sverige.
FAKTA
Den amerikanska kammaneten, Mnemiopsis leidyi, finns naturligt utmed Nord- och Sydamerikas östkust men spreds oavsiktligt till Svarta havet på 80-talet. Den massutvecklas och blir snabbt dominerande när den kommer till nya vatten där den inte har några naturliga fiender. I Sverige hittades den för första gången i norra Bohuslän och södra Östersjön 2006. Nu har den även spridit sig till Ålands hav och Bottenhavet. Maneten är ca 10 cm lång och bränns inte. Den äter zooplankton, hoppkräftor, fiskägg- och yngel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!