Frivilliga drogtester på Gimogymnasium
Frivilliga urinprov är ett sätt att hitta missbrukande ungdomar tidigt. På Bruksgymnasiet i Gimo ingår drogtesterna i det drogförebyggande arbetet. Men den viktigaste biten är samtal och gruppverksamhet för att öka självkänslan och skapa alternativ.
Missbruket kan gälla både knark och alkohol. I just Östhammars kommun tenderar alkoholproblemen att öka. Allt fler unga dricker långt mer än de tål. Vad gäller narkotika är cannabis och amfetamin de vanligaste.
— Vi försöker skapa en vårdkedja så att vi på bästa sätt kan ta hand om unga i riskzonen, säger Ingrid Nylund Olsson.
Misstanken kan uppstå via tecken som hög frånvaro, umgänge med andra kända missbrukare eller tack vare tips från oroliga kompisar.
När misstanke uppstår kontaktas alltid föräldrarna först. Sedan erbjuds eleven ett drogtest. Det tas bara om eleven själv vill, men om han eller hon vägrar räknas det som ett erkännande av drogproblemet.
— Urinprovet är bara en liten del i allt vi gör, ett sätt att rentvå sig från misstankar, påpekar Ingrid Nylund Olsson.
Handlingsplan
Testas eleven positivt, det vill säga att drogproblemet kommer i dagen, upprättas en handlingsplan i samarbete med föräldrar, skola, sociala myndigheter och då framför allt Råd och mellanvårdsgruppen i Östhammars kommun. Under en utredningsperiod på i första hand två veckor är det möjligt att avstänga eleven från skolan. Men det har man aldrig behövt göra hittills.
Utredningen kan leda till plats på behandlingshem eller annan individuellt anpassad vård.
Problemet är inte stort på Bruksgymnasiet. Under innevarande läsår har Ingrid Nylund Olsson varit med om att ta fyra drogtester. Tre av eleverna vägrade först att gå med på att ta urinprovet, men gick att övertala.
— Drogtester kan vara både bra och dåliga. Provet visar ju problemet, men samtidigt känns det inte bra att vara polis. Risken är att man raserar eventuella förtroenden man byggt upp, säger hon.
Eleverna på Bruksgymnasiet vet att drogtesterna görs. Öppenheten är viktig och mer information måste ut, menar Ingrid Nylund Olsson.
— För de elever som oroar sig för vad som händer om de "skvallrar" på en kompis, är det lugnande att veta hur uppföljningsarbetet går till.
— Och om eleverna vet att de riskerar test, kan de använda det som ett argument för att tacka nej om de blir bjudna på partydroger och hasch, säger hon.
Lära mer
Den 16 mars ska alla som arbetar på Bruksgymnasiet sättas i skolbänken för att lära mer om drogpolicyn och metoderna.
— Det är viktigt att det här blir hela personalens synsätt, inte bara mitt och mina närmaste kollegers, säger Ingrid Nylund Olsson.
Just nu pågår dessutom ett samarbete för att skapa en någorlunda gemensam drogpolicy och handlingsplan i högstadieskolorna runt om i Östhammars kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!