Friskt intresse för naturvetenskap
Hur ser en cell ut? Vad är DNA och hur ser det ut? Det var några av frågorna som fick svar när TekNObussen kom på besök till Gräsö skola.
Sandra Mattsson och Alice Myhrberg Andersson letar DNA-trådar i bananer.
Foto: Per Sandén
— Kromosomer!
— Ribosomer!
— Mitokondrier!
Svaren kommer snabbt. Dessutom kan barnen i Gräsö skolas klass 3-4 berätta att kromosomerna bär på arvsanlag, ribosomerna tillverkar näring och mitokondrierna ger cellen kraft.
Barnen har tillverkat egna celler, ett par miljoner gånger större än i verkligheten som synliggör vad en cell verkligen innehåller.
— Vi vill öka lusten för naturvetenskapliga ämnen genom det här projektet. Till de mindre barnen vill vi ge en helhet så att de har en grund när de kommer till högstadiet, säger Christina Jansson, eller Ninnie som hon kallas av alla barnen.
Med liv och lust
Teknoprojektet vänder sig till barn mellan sex och tolv år i Uppsala, Tierp och Östhammar. Projektet har pågått i ett par år och det är bland annat ett samarbete mellan Uppsala universitet och Svenskt Näringsliv, alla med intresse för att fler ska intressera sig för naturvetenskap och teknik.
Och visst blir barnen intresserade.
På Gräsö skola går barnen in i celletande i apelsiner och lökar med liv och lust.
— Hur ser cellerna ut? undrar Christina Jansson.
— Som silverstenar, säger Christoffer Fleming som står vid en overheadapparat och tittar i en lupp på en tunn hinna från en lök.
— Den här ser mest ut som en gubbe i en båt långt ute till havs. Eller som en banan, säger Benjamin Holm när han tittar genom luppen på en liten apelsinbit.
Otrolig inspiration
Vid en bänk sitter Alice Myhrberg Andersson och Sandra Mattsson och ska ta fram DNA-kedjor ur olika frukter efter instruktioner av Christina Jansson.
— Det är roligt att göra experiment. Vi gör inte det så ofta annars, säger Alice Myhrberg Andersson.
I provröret avtecknas snart ett mönster som är DNA-kedjan och tjejerna ler belåtet över att de lyckats extrahera kedjan.
För det är det som de har gjort, extraherat, förklarar Christina Jansson.
Även om det inte varit så mycket experiment tidigare i klassen förut lär det bli fler framöver.
Klassens NO-lärare, Evy Tydal, har fått mersmak.
— Det ger en otrolig inspiration att ha TekNO-bussen på besök, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!