Friskola imponerade på Östhammarsungdomar

Nu har dragkampen om gymnasieeleverna kommit i gång på riktigt i Östhammars kommun. Nya Wilhelm Haglunds gymnasium lockar med utlandspraktik och garanterat sommarjobb på Sandvik. I helgen bjöds intresserade ungdomar och föräldrar till förebilden i Sandviken, Göranssonska skolan.

Jenny Eriksson, från Öregrund, och Emelie Gustavsson, från Gräsö, är några av de ungdomar som är intresserade av nya Wilhelm Haglunds gymnasium som planeras starta i Gimo till hösten.

Jenny Eriksson, från Öregrund, och Emelie Gustavsson, från Gräsö, är några av de ungdomar som är intresserade av nya Wilhelm Haglunds gymnasium som planeras starta i Gimo till hösten.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2006-11-19 15:51
Ett 60-tal personer samlades först i Bruksgymnasiets aula i Gimo för information. Det är här, i Teknikcentrums lokaler, som utbildningen är tänkt att ligga. För officiellt är alla tillstånd för den nya friskolan ännu inte klara. Men Sandvik, som ligger bakom satsningen tillsammans med Östhammars kommun, har förutsatt sig att ta emot 32 elever till det specialutformade tekniska programmet hösten 2007.
Intresset har hittills varit stort, berättar Lena Marklund, kommunens representant i projektgruppen.
- I den marknadsundersökning som vi gjorde i årskurs nio svarade över 30 procent att de kunde tänka sig att söka.

Fria kvällar lockar
En av dem var Emelie Gustavsson från Gräsö som fanns på plats när bussarna for i väg till Sandviken i lördags. Hon tyckte att gymnasievalet är klurigt men hade iallafall fastnat för en sak under informationsstunden.
- Att man gör allt i skolan och får kvällarna fria verkar bra, sade hon.
Med skoldagar långa som vanliga arbetsdagar i yrkeslivet ryms nämligen både läxläsning och tid att förbereda sig för prov i schemat. Fast föräldrarna var nog mest entusiastiska över talet om ordentligt med resurser.
- Jag hade sökt direkt själv om jag hade fått chansen. I och med att den vanliga skolan hackar lite i dag och inte alltid fungerar så bra så vill man gärna hitta något annorlunda. På den här utbildningen verkar de satsa på det som är viktigt som it, sade Emelies mamma Britt Andersson.

Drivkraft
På plats som guide under dagen fanns också Sara Wallén som går i årskurs tre vid Göranssonska skolan, den skola som står som modell för den nya utbildningen i Gimo.
- Jag har lärt mig otroligt mycket, sade hon som kommer att åka till Texas på utlandspraktik i fyra veckor i vår och funderar på att läsa vidare till civilingenjör i framtiden.
Göranssonska skolan har funnits sedan 2002 och tar emot 62 elever årligen. Tio elever ur den första årskullen arbetar i dag på Sandvik. I den årskurs som började 2003 arbetar hela 24 elever på företaget.
Och möjligheten att få tillgång till välutbildad arbetskraft är en stark drivkraft för Sandvik Coromant, enligt Roland Liljeström som är Gimoverkens representant i den nya skolans projektgrupp.
- Det här är ett koncept som många andra storföretag har testat och vi tror att det kan bli något riktigt bra.
Efter rundvisningen var Emelie Gustavsson och kompisen Jenny Eriksson positiva.
- Jag vill nog gå på den här utbildningen. De verkar satsa ordentligt på eleverna, sade Emelie.




FAKTA/Wilhelm Haglunds gymnasium

Programmet omfattar 3 400 poäng, 900 fler än andra treåriga program. För att klara detta försvinner både höstlov och påsklov. Eleverna har inte några schemalagda raster förutom matrasten, inga håltimmar och finns på skolan 38 timmar/vecka.
Sammanlagt får de 20 veckors praktik på Sandvik i Gimo och fyra veckor vid något av företagets bolag utomlands. Resa och logi betalas av Sandvik.
I skolan arbetar ungdomarna självständigt och ämnesövergripande i olika projekt.
Under det första läsåret väljer man mellan två olika inriktningar, ett studieförberedande program som ger möjlighet att fortsätta läsa till civilingenjör på högskolan och ett yrkesförberedande som ger möjlighet till jobb inom industrin men även allmän högskolebehörighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!