Från träbock till Rolls-Royce

Det är torsdag och i Vallongården i Österbybruk hålls mässa för rullatorer. Här finns rena rama Rolls-Royce-modellerna. På mässan deltar landets alla tolv företag som säljer stå- och gåhjälpmedel, med mera.

Thomas Svärd berättar att rullatorn utvecklas ständigt med nya tillbehör.

Thomas Svärd berättar att rullatorn utvecklas ständigt med nya tillbehör.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2007-11-08 17:10
Man talar om bästsäljare, om form och design, om bättre funktioner och fler tillbehör; vilken otrolig utveckling rollatorn har varit föremål för sedan de första modellerna skapades på 1800-talet.
Då var rullatorn egentligen inget mer än en simpel träbock som fungerade som stå- och gåhjälpmedel.
Nu är det andra bullar.
Elisabeth Wedholm-Mattsson, hjälpmedelschef vid HUL (Hjälpmedel Uppsala län), organisationen som länets sju kommuner står bakom, har bjudit in Nordupplands föreskrivare av hjälpmedel. Föreskrivare av hjälpmedel är exempelvis sjukgymnaster och arbetsterapeuter som gör medicinska bedömningar på dem som behöver rullatorer.

Nu är det dags för länets kommuner att göra en ny upphandling och då gäller det att ha koll på årets nya modeller.
Stora eller små hjul? En rullator att använda inne eller ute? En som ska rulla på en grusväg eller asfalterad väg? Och vilken design passar bäst? Tillbehör då? Bricka, korg, syrgasbehållare?
Bland dagens modeller är det bara att välja och vraka. Alla behov ska tillfredsställas och det är föreskrivarna som avgöra vilka modeller som ska köpas in.

Men om någon ser en rullator man blir förtjust i går det att köpa den antingen från särskilda hjälpmedelsbutiker eller direkt från tillverkaren, men då kostar det en slant. För en tusenlapp gör det att får en modern rollator.
Annars lånar kommunens hjälpmedelscentral ut rullatorn gratis till den som anses vara i medicinskt behov av den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om