Från nedläggningshot till populärast i klassen

Dubbelt så många elever vill läsa teknik i Forsmark i år. Vattenfallgymnasiets rektor ser ljust på framtiden.

Rektor Fredrik Jansson gläds åt att Vattenfallgymnasiet i Forsmark är intressant för allt fler elever.

Rektor Fredrik Jansson gläds åt att Vattenfallgymnasiet i Forsmark är intressant för allt fler elever.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2021-04-22 06:00

Söktrycket ser ut att bli högt på Vattenfallgymnasiet och teknikprogrammet. Det är en fördubbling från förra årets 16 elever till 31 i år. Antagningssiffrorna är preliminära. Ett resultat som kan ändras beroende på elevernas behörighet, andrahandsval med mera. Först i sommar vet man hur det faktiskt blir i verkligheten. 

Vattenfallgymnasiets teknikutbildning är faktiskt hetast i Östhammars kommun. I alla fall om man jämför med Bruksgymnasiets populäraste utbildning, ekonomiprogrammet, som räknar till 27 antagna elever så här långt. 

Men man ska samtidigt komma ihåg att Vattenfallgymnasiet har riksintag. De nya eleverna fördelar sig ganska jämnt, med 16 från regionen och 15 från övriga landet. Av dem som sökt via Uppsalas antagningenhet är de flesta bosatta i Östhammars och Tierps kommuner.

– Det är kul att våra förhoppningar slagit in. Vi har gjort riktade informationsinsatser, både i egna kanaler och via Vattenfall, säger rektor Fredrik Jansson.

Skolan har också breddat utbildningen så att den inte är lika fokuserad på kärnenergi, som den var tidigare. Nu finns också förnybar energi, som sol-, vind- och vattenkraft, på schemat.

Eleverna kan specialisera sig inom teknikprogrammet och kan välja mellan två inriktningar, teknikvetenskap eller produktionsteknik. Det finns även ett fristående yrkesinriktat fjärde år där man kan utbilda sig till gymnasieingenjör.

– När det gäller det fjärde året har ansökningarna börjat komma in. Roligt att se att det även där är en uppgång. Vi har sökande från större delar av Sverige - Sundsvall, Hudiksvall, Orust, Köping, Västerås, Norrtälje med flera. På det fjärde året har vi endast 12 platser, säger Fredrik Jansson.

Skolan har funnits i sin nuvarande form i ett år. Vattenfall gick in 2020 med stöd och räddade utbildningen från nedläggning efter fyra turbulenta år. Forsmarks Kraftgrupp AB meddelade 2016 att de inte längre ville driva Forsmarks skola, som den hette då. Länge såg det mörkt ut och skolan fick pausa riksintaget. 

Till slut kom lösningen i form av samarbetet mellan Vattenfall AB och Fredrik Svensson, ägare av ABB Industrigymnasium. Nu kan skolan ta emot maximalt 48 elever per år och intresset för teknikutbildningen ökar igen.

Nyligen invigdes dessutom det nya elevboendet med 64 rum, strax intill skolan. Här kan de som kommer långväga ifrån bo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!