Framtidstron spirar på Forsmark
Efter att kärnkraftsdebatten sakta börjat svänga till förespråkarnas fördel ser nu personalen på Forsmarks Kraftgrupp en ljusnande framtid framför sig. Men de tror att det kommer att ta många år innan det blir någon ny reaktor.
Joachim Lindström, Mikaela Halvarsson, Erika Wahl Kahlberg och Kenneth Johansson ser ljust på Forsmarks framtid.
Foto: Anders Hedberg Magnusson
- Det var egentligen aldrig någon domedagsstämning bland oss. Men det är säkert många som varit bittra på den inställning samhället haft mot oss. Nu tror jag att man känner man kan börja satsa på kärnkraft igen. Stämningen är väldigt positiv, säger Kenneth Johansson, som jobbat på kärnkraftverket i Forsmark ända sedan det första spadtaget togs.
Under många år har det varit svårt för kärnkraftsindustrin att rekrytera. Förmåner och stora utbildningsbidrag har använts i försök att locka fler till branschen. Men nu börjar även den yngre generationen se mer positivt på framtiden.
- Vi har många tuffa år bakom oss men det känns som att vi är på väg ur det nu. Jag tror vi har fått samhället mer på vår sida, säger Mikaela Halvarsson som arbetat som controller i några år.
- Det känns som att en ny vind blåser. Förhoppningsvis kommer vi också att få se ytterligare utveckling på det tekniska området, säger Erika Wahl Kahlberg, radiologisk specialist.
Forskningen på kärnkraftsområdet har åter tagit fart sedan det så kallade "tankeförbudet", som förbjöd forskning och utveckling av kärnkraft i Sverige, avskaffades 2006. Men enligt Joachim Lindström, härdfysiker på Forsmark, kommer det att ta tid att återskapa den expertis som fanns i Sverige före förbudet.
- Om vi fick besked om att en ny reaktor skulle byggas skulle det betyda mycket för forskningen. Kanske kan vi bygga upp den kunskap som fanns på alla de institutionerna som stängdes efter beslutet, säger han.
Men enligt Kenneth Johansson räcker det inte bara med mer forskning.
- Problemet är att det inte längre finns någon industri i Sverige som kan tillverka delarna och bygga kraftverken. Det kommer att ta tid att bygga upp den, säger han.
Om ett beslut togs i dag om att börja modernisera kärnkraften i Sverige och byta ut kraftverken skulle det enligt Kenneth Johansson ändå ta mellan 10 och 15 år innan en ny reaktor togs i drift.
Kärnkraften har fortfarande många kritiker, även bland riksdagens partier, som i första hand vill se en avveckling av svensk kärnkraft för att i stället fokusera på andra energikällor.
- Men än så länge finns det inte något bättre alternativ till kärnkraft och då tycker vi att det är bättre att fokusera på att byta ut de kraftverk vi har mot nyare och bättre, menar Erika Wahl Kahlberg.
- Sanningen är att vi skulle ha väldigt svårt att förse Sverige med el utan kärnkraft. Särskilt på vintern då det helt enkelt inte finns så mycket el att köpa från andra länder, säger Kenneth Larsson.
En stor stötesten för kärnkraftsmotståndarna har varit säkerheten och faran kring det radioaktiva avfallet som produceras.
- Det är förståeligt att man känner en viss rädsla inför kärnkraft. Många tänker på Tjernobyl och Hiroshima när de hör ordet kärnkraft. Men det finns enorma säkerhetsmarginaler i allt vi gör och med de nya reaktorerna som vi vill bygga kommer många av de gamla riskerna att helt försvinna. Vi tar bort den mänskliga faktorn ur ekvationen, säger Erika Wahl Kahlberg.
Erika och de andra på Forsmark kraftgrupp tror att kärnkraft kommer att finnas kvar långt in i framtiden.
- Det finns inga tecken på att jag inte kan jobba i den här branschen resten av mitt liv om jag vill, säger hon med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!