Framtiden oklar för Örskärs fyr
I höst fattar Sjöfartsverket beslut om framtiden för Örskärs fyr. Det är ännu inte klart om någon tar över driften. På Örskär och i Svenska fyrsällskapet höjs nu rösterna för ett bevarande av fyren. UNT gjorde ett besök på Örskär för att se dess ljus.
Fyren på Örskär är en del av öns själ och om den släcks går den förlorad.
Foto: Patrik Lundin
Det har regnat under dagen, men det blåser varmt och det behagliga och rogivande ljudet av vågor som sköljer in över klipporna möter oss. I land träffar UNT familjen Klaar, som är sommargäster på ön. Syskonen Astrid, Arvid och Ingefrid är ute på en kvällspromenad med föräldrarna Sigrid och Mats. Vi börjar tala om Örskärs fyr som kan komma att släckas snart.
- Fyren är symbolen för Örskär, säger Sigrid Klaar.
Både hon och Mats Klaar tycker att ön är mer levande om fyren är tänd.
- Det känns trevligt att fyren lyser, även om vi håller oss mest på sydsidan av ön, säger Mats Klaar.
Sommargästerna på ön är överens om att en släckt fyr innebär att en del av öns själ går förlorad.
- En släckt fyr är en död fyr, säger Inger Pontén, som varit sommargäst på ön sedan 1977.
Hon påpekar att den fortfarande har en rent praktisk nytta för fritidsbåtar.
- Det är kulturhistoria att fyren bara finns och GPS och annan teknisk utrustning kan slås ut, säger hon.
Enligt Sjöfartsverket har Örskärs fyr och andra angöringsfyrar spelat ut sin roll. Sjöfarten använder sig i dag av GPS för att hitta rätt i farvattnen. Verket hoppas att kunna spara pengar genom att släcka fyrarna och förvaltningen övergår sannolikt till Fastighetsverket om inte någon annan intressent tar över underhåll och drift av fyrarna. Frågan är ännu inte avgjord och först ska handelssjöfarten få säga sitt.
Skärgårdsstiftelsen är emellertid intresserad av att Örskärs fyr får leva vidare.
- Vi vill vara med och diskutera framtiden för fyren. På något sätt ska den finnas kvar, men under vilka former och hur det ska finansieras är inte klart, säger Johan Ahlbom, förvaltningschef på Skärgårdsstiftelsen.
Sjöfartsverket har intentionen om att hitta krafter som vill ta över drift och underhåll av de fyrar som ligger på fallrepet.
- Det är inte klart vilka fyrar som ska släckas. Sjöfartsverket har gått ut med signaler till kommuner, myndigheter och föreningar om att fyrarnas framtid ska utredas, säger Ulf Dyberg, chef för farledsavdelningen vid Sjöfartsverket.
Östhammars kommun har ännu inte hört av Sjöfartsverket.
- Inte mig veterligen, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (c).
I den gamla fyrmästarens bostad, som i dag används av Skärgårdsstiftelsen, väntar Siw Ölund. Hon berättar av många av vandrarhemmets gäster tar sig till Örskär för att få se fyren blinka.
- Fyrplatsen har funnits sedan 1687 och den fyr som står här nu byggdes 1738.
Örskärs fyr är mindre värd än farledsfyrar tycker Sjöfartsverket, tror Per Mattson.
- Vad dött det blir om de släcker fyren. Det är ingen som är intresserad av ett svart torn, säger han.
På söndag infaller Internationella fyrdagen i Sverige och då hålls ett 60-tal fyrplatser öppna. Svenska fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg räknar med att 5 000 besökare tar sig till fyrplatserna.
- Sverige är världens femte största fyrland. Vi har fler fyrar än vad England, Skottland och Irland har tillsammans.
Örskärs fyr är synnerligen värdefull, anser han.
- Det är Sveriges näst äldsta fyrplats och det är den enda fyren i landet som inte har trappor, det är bara en lång gång upp i fyren. Örskärs fyr var den första fyren i Sverige som fick blänkapparat, det vill säga speglar som rör sig, säger han.
Numera är det 1000 watts lampa som lyser i fyren.
- Jag kan förstå Sjöfartsverket och vi får inte bli några fyrkramare, men Sverige borde ha råd att bevara sina fyrar. Det byggs inga nya fyrar och vi måste kunna bevara våra kulturminnen, säger Esbjörn Hillberg.
Lotten Borgman, som haft sitt sommarboende på ön sedan 1950 minns den tid då fyrens ljus fortfarande svepte över ön.
- Det var helt annorlunda förr. Då arbetade en fyrmästare och två fyrvaktmästare här och de tände fyren varje kväll. Vi kunde köpa smör av fyrmästarens hustru, som hade kor, säger Lotten Borgman.
Strax efter halv nio tänds fyren och börjar blinka. Ute till havs syns ljuset från Argona. Där har många fartyg förlist, både handelsfartyg och malmfartyg från andra världskriget.
- Det här är ett av världens farligaste farvatten, säger Per Mattson innan det är dags att återvända till fastlandet.
FOTNOT: Internationella fyrdagen infaller i morgon, söndag den 19 augusti. Ett 60-tal fyrar runt om i landet håller öppet för allmänheten. Förutom Örskärs fyr kan upplänningarna även besöka Djurstens fyr på Gräsö.
Första gången dagen firades var 2002. Förutom i Sverige firas dagen bland annat i: Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!