Våren 2021 skickade Föreningen för friskare vatten i Östhammars fjärdar in en medborgarfråga till kommunstyrelsen. Eller kanske snarare en begäran. Föreningen vill att kommunen skyndsamt färdigställer Karö våtmark för att få ut full kapacitet.
"Fyra och ett halvt år har redan gått förlorat, nu är det hög tid att växla upp", skriver föreningen genom dess ordförande Diana Janse.
Steg ett i Karö våtmark invigdes 2015 och är i dag en två hektar stor teknisk våtmarksrening.
Föreningen menar att det är inget att tveka på, bygg ut nästa steg, kunskapen som finns räcker. De menar att våtmarken tar bort ungefär 50 procent av det kväve och fosfor som går ut från reningsverket. När våtmarken byggts färdigt, kommer reningen förbättras ytterligare, enligt föreningen.
Men svaret på hur framtiden för Karö våtmark ska se ut har dröjt. Östhammars kommun och Östhammars Vatten AB har tillsammans med Gästrike Vatten AB startat en utredning av förutsättningarna för en utbyggnad med ett andra naturligt steg i reningsprocessen av kväve och fosfor.
– Vi räknar med att komma med ett utförligare svar i mars, säger Margareta Widén Berggren (S), ordförande i Östhammars Vatten AB.
Innan arbetet med den naturliga våtmarken kan starta ska den tekniska våtmarkens funktion utredas. Provtagning har pågått i drygt ett år och hänsyn har tagits till årstidsvariationer. Gästrike Vatten har bett en konsult utvärdera provtagningsserien och det väntas komma en utvärderingsrapport i slutet av februari.
– En första delrapport visar att våtmarken inte har den effekt vi trodde så vi är lite försiktiga med att ta ställning. Dessutom behövs det en ny ansökan för Östhammars reningsverk om vi ska gå vidare med steg 2 och Gästrike Vatten har sagt att det tillståndet sannolikt inte kommer att ges, säger Margareta Widén Berggren.
Frågan om Karös utbyggnad är starkt förknippad med reningsverkets framtid. Karö våtmarks tillskyndare ser gärna ett nytt reningsverk intill en utbyggd våtmark, men har inte kommunledningen med sig.
Mest troligt måste ett nytt reningsverk byggas och för såväl Gästrike Vatten som kommunledningen i Östhammar är den bästa platsen någonstans mellan Öregrund och Östhammar, med en utsläppspunkt så långt ut mot öppet hav som möjligt,