Fotterapeuter hotar hoppa av
Diabetiker i Uppland kan få det betydligt svårare att få tid hos diabetesterapueter med början nästa år. Detta sedan många i yrkesgruppen tycker att landstingets nya avtal för fotterapueter innehåller försämrade villkor och hotar med att hoppa av.
Linda Lamell, distriktsordförande i fotterapeuternas riksorganisation, är kritisk till avtalet.
Foto: Christer Bergström
- Jag har inte haft landstingets diabetesavtal innan, men tyckte det lät intressant. Men vi måste ha en rimlig ersättning för det jobb vi gör. De nya villkoren innebär bland annat högre krav på diabetesterapueterna men utan högre ersättning. Vi behöver en högre ersättning för att klara verksamheten, säger hon.
Bland diabetesterapueterna i Uppland talas om ett massavhopp, man är kritisk till vad det nya avtalet innebär och ställer inte upp på landstingets nya avtal. De menar att det får stora konsekvenser för diabetikerna som får svårt att finna behandlingar lokalt och sannolikt får leta med ljus och lykta efter de få som blir kvar. Diabetikerna betalar i dag 80 kronor med högkostnadsskyddet för en behandling, En behandling i Östhammars kommun kostar annars privat cirka 420 kronor.
- Fotvård är viktig för diabetiker. Det finns diabetiker bland äldre och psykiskt handikappade på äldreboenden och i hemmiljö som har svårt att själva ta sig till en mottagning. Vi vill ha ett avtal som utvecklar verksamheten så vi kan hålla en hög nivå när det gäller att förebygga komplikationer av sjukdomen diabetes. Bland annat så förebygger vi fotsår med en behandling och minskar därför risken betydligt för amputationer då diabetiker har dålig blodcirkulation, säger Linda Lamell.
Vid årsskiftet löper 26 avtal löper ut, varav två avtal är med kommunerna Enköping och Håbo. Tidigare har det varit totalt 32 fotterapeuter på dessa 26 avtal. Enköpings kommun har sagt upp sitt avtal då den kommunala fotvården kommer att upphöra från och med 1 januari, 2010. Ett 20-tal fotterapeuter i hela länet har i dagsläget sökt hos landstinget att få behandla diabetespatienter. Många väljer att lämna sina uppdrag som diabetesterapueteer på grund av försämringarna i avtalet med landstinget.
Knivsta och Enköping blir sannolikt helt utan diabetesterapuet och det är osäkert om Östhammars kommun får någon då två av tre hoppat av.Karin Lindblom som är utredare vid hälso- och sjukvårdsavdelningen förklarar att fram till nu har landstinget skrivit avtal med diabetesterapueterna utifrån lagen om offentlig upphandling. Det har inneburit ett särskilt avtal med varje privat entreprenör. Ersättningen har varierat mellan cirka 300 kronor och 470 kronor.
- Från årsskiftet gäller avtal enligt lagen om valfrihet och då är ersättningen lika för alla; 400 kronor. Det innebär att vissa för lägre ersättningen än tidigare och vissa högre. Det är svårt att veta vilka konsekvenser det får för diabetikerna att det ser ut att bli färre diabetesterapueter. Om det slår fel får sjukvårdspolitikerna fundera på om avtalet måste justeras, säger Karin Lindblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!