För snart två veckor sedan öppnade en utställning i SKB:s lokal i centrala Östhammar. Frösåkers hembygdsförening visar med hjälp av fotografier upp delar av den lokala historien. Utställningen är en del i firandet av Östhammars 650-årsjubileum. Hembygdsföreningen har fokuserat på att visa upp fotografier tagna av personer som var aktiva i Östhammar från mitten av 1800-talet och framåt. Utställningen pågår till 29 juni.
– Vi blev förvånade över att det under 1800-talet var väldigt många kvinnor som jobbade som fotografer. Det var tydligen att fotograf var ett vanligt kvinnligt yrke under slutet av 1800-talet. Det vill vi visa upp, säger Karl Fredrik Ingemarsson, ordförande i Frösåkers hembygdsförening.
Fotografihistorien började på 1860-talet i Östhammar när den framstående silversmeden, Elias Ferdinand Grönqvist, lärde sig yrket.
– Han bodde på Drottninggatan och lärde sig fotografikonsten mycket tidigt, på 1860-talet. Han var nog pionjären när det kommer till fotografering i Östhammar, säger Karl Fredrik Ingemarsson.
Majoriteten av fotograferna vars bilder visas upp i utställningen är kvinnor. Den mest välkända av dem är Brita Skötsner, som var aktiv under den så kallade badhusepoken vid förra sekelskiftet. Hennes verksamhet togs senare över av sonen Josef Edhlund.
– Vi som är äldre Östhammarsbor har blivit fotograferade av Josef Edhlund. De allra flesta av oss i alla fall. Han var aktiv in på 1970-talet, säger Karl Fredrik Ingemarsson och fortsätter:
– När Josef dog skrev hans syster att hon ville att hans kvarlåtenskap skulle förvaras av kommunen och via hembygdsföreningen exponeras och visas. Det är det som vi gör nu.
I ett hörn av utställningen står ett urval av Josef Edhlunds fotoutrustning placerad.
– Där är Josef Edhlunds ateljékamera och väskan för glasplåtarna. Det är lite häftigt att det finns kvar, säger Karl Fredrik Ingemarsson.
I utställningen finns även föremål som tillhört Östhammars siste borgmästare, Johan Wahlund. I ett annat hörn har hembygdsföreningen satt upp tidningssidor från slutet av 1800-talet.
– Vi har jobbat länge med att digitalisera Östhammars Tidning. I biblioteket här i Östhammar fanns nästan en komplett uppsättning av tidningen. Tanken är att det här arbetet ska synliggöras och göras tillgängligt för allmänheten på biblioteket. Det här är en kulturskatt av sällan skådat slag.