Sedan år 2012 ingår Östhammars och Tierps kommuner i Uppsala brandförsvar. Den nya organisationen har inte gillats av alla, vilket UNT skrivit om. Bland annat rör missnöjet förändringar vid Östhammars brandstation där flera heltidsbrandmän ersatts av rib-medarbetare (deltidsbrandmän) kvällar, nätter och helger.
Öregrundsbon Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson tog initiativ till namninsamlingen, som gav nära tvåtusen underskrifter och inlämnades till kommunen i februari år 2014. Syftet med namninsamlingen var att åstadkomma en rådgivande folkomröstning om vem som ska vara arbetsgivare för dem som arbetar med brandförsvar/räddningstjänst i Östhammars kommun.
LÄS MER: Nej till folkomröstning överklagas
Fullmäktige fick ärendet på sitt bord i april samma år och beslutade att säga nej till en folkomröstning. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nu har prövat ärendet. Förvaltningsrätten bedömer att den klagande "inte har visat att beslutet inte har tillkommit i laga ordning eller att det strider mot lag eller författning eller är olagligt i något annat hänseende".
Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson tänker överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
– Domen varväntad. Det är väldigt sällan en förvaltningsrätt går emot ett fullmäktigebeslut, men jag tänker dra det här så långt det går. Eftersom jag representerar alla som skrev på folkinitiativet om folkomröstning är det klart att jag måste göra det.
Hon anser fortfarande att majoriteten av fullmäktiges partier gjorde fel som debatterade räddningstjänsten, i stället för att upplysa sig om vad folkinitiativ är och vad som händer vid ett ja eller nej i en folkomröstning.
– Först ja till folkomröstning. Därefter skulle debatten om räddningstjänsten, informationsmöten och utfrågningar ha tagit fart fram till folkomröstningen, säger Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson.