Fortsatt kritik mot ungdomshem

Ungdomshemmet Börstil utanför Östhammar har flera gånger varit i blåsväder. Nu har Socialstyrelsen gjort ytterligare en inspektion.

Östhammar2011-11-26 09:51

Beslutet från inspektionen dröjer ännu någon månad men klart är att vissa av bristerna som fanns på hemmet förra hösten fortfarande kvarstår.

På ungdomshemmet i Börstil finns plats för tretton flickor med till exempel beteendestörningar eller begynnande missbruk. Sedan Socialstyrelsen tog över tillsynsansvaret för hemmet förra året har boendet fått kritik i båda de rutininspektioner som genomförts. Ytterligare en oanmäld inspektion var inplanerad till nästa vecka men flyttades fram till den 17 november efter att ett antal anonyma anmälningar kommit in till Socialstyrelsen.

Alla anmälningarna rör i princip samma problem: att omsättningen på personalen är mycket hög och att verksamhetsledningen brister i sitt arbete, vilket även leder till brister i behandlingen av ungdomarna.
– Under vårt besök fick vi delvis problemen från anmälningarna bekräftade, men det förekom även motstridiga uppgifter, och alltihop ska nu utredas, säger Kamilla Larsson, inspektör på Socialstyrelsen.

Tidigare inspektionsbeslut har dröjt upp till ett halvår från inspektionstillfället, men Kamilla Larsson menar att beslutet denna gång kommer att skyndas på.
– Ärendet prioriteras eftersom ungdomshemmet fått kritik tidigare. Trots kritiken har vi ju fått in fler anmälningar och vissa brister kvarstår, som till exempel kring dokumentationen. Hemmet måste också försäkra sig om att samtycke till placeringen föreligger, att barnen får en vård av god kvalité, och att den uppfyller kraven på säkerhet, säger hon.

Charlotta Pettersson är placeringsansvarig med tillfälligt föreståndaransvar på ungdomshemmet i Börstil. Hon säger att hon vill gå till botten med problemen. Bland annat pågår just nu rekryteringen efter en ny föreståndare till hemmet. På torsdagen var tanken att ett möte mellan delar av personalen och Socialstyrelsens representanter skulle äga rum. Men Kamilla Larsson menar att Socialstyrelsen själv kallar till möte om det finns behov av det, och avböjde därför. Personalen dök inte heller upp.
– De sjukskrev sig istället, och det är ändå de som ligger bakom anmälningarna, enligt Socialstyrelsen. Vi bad om ett möte även under fredagen men det var samma sak. Då kanske kritiken inte är så allvarlig i alla fall. Vi vill ju utreda det hela och se om vi har brustit, men vi får inget gensvar, säger Charlotta Pettersson.

Mikael Pettersson, medgrundare och styrelseledamot i Ungdomshemmet Börstil, upplever historien som en förtalskampanj.
– Vi vill veta vad som är fakta och vad som är rent förtal mot enheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!