Fortsatt ja till fiskarfesten
Strömmingen till fiskarfesten i Öregrund måste tillagas i godkända livsmedelslokaler. Det beslutade i går en oenig miljö- och hälsoskyddsnämnd i Östhammar. Risken är stor att många föreningar nu hoppar av arrangemanget.
— I enlighet med gällande föreskrifter i Livsmedelslagens paragraf 16 godkänner vi att tillstånd ges under förutsättning att maten tillagas i godkända livsmedelslokaler, säger nämndordförande Christina Haaga (s).
Att majoriteten i år har bytt uppfattning förklarar hon med att livsmedelslagstiftningen har skärpts och kommer att skärpas ytterligare.
— Vi hade begått tjänstefel om vi fatta något annat beslut. Vi hade bakbundna händer, säger Paul Eskilsson (mp).
De borgerliga ledamöterna reserverade sig mot beslutet. Vice ordförande Bertil Alm (c) hänvisar till att det tidigare år inte har varit några problem med hygienen vid arrangemanget.
Får konsekvenser
Jan Olof och Birgitta Aggeborn som tävlar för SPF Havsörnen, låg bakom förra årets vinnarreceptet - en strömmingslåda med bacon, pepparrot och ansjovis.
— Vi förstår hälsoskyddsinspektörerna. De har sina paragrafer att följa men samtidigt finns det ingenstans där det är renare än i de hem där strömmingen lagas, säger Jan Olof Aggeborn.
Han och hustrun Birgitta har svårt att se att deras förening skulle kunna hitta ett godkänt kök som de kan få använda.
— Det är ingen som vill släppa in en massa folk som ska laga fisk, säger Birgitta Aggeborn.
Hon understryker att hon anser att miljö- och hälsoskyddsnämnden har fatta ett riktigt beslut. Men det är ett ställningstagande som kommer att få konsekvenser.
— Ju krångligare det blir, desto färre är det som vill vara med och laga, även om det har varit en bra inkomstkälla för föreningarna genom åren.
UNT: Kommer ni att överklaga beslutet?
— Det tror jag ingen orkar göra. Man har lessnat på att det är bråk om det här varje år, säger Birgitta Aggeborn.
På senare år har det blivit allt färre föreningar som bidrar med rätter till det långa strömmingsbordet och arrangörerna är oroade för att festen, som nästa år firar 20-årsjubileum kommer att dö ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!