Förtroende ämne på Forsmarksmöte
Det var självkritiska representanter för Forsmarks kraftgrupp AB som träffade allmänheten i Östhammars missionskyrka på måndagskvällen. Det blev ett samtal om säkerhet och teknik men också om förtroende.
- Det här är en svår sak för oss att kommunicera. Å ena sidan var det som hände en allvarlig fråga för oss i Forsmark, å andra sidan är det viktigaste att hålla härden stabilt kyld hela tiden. Och det lyckades vi med. Därmed fanns det ingen risk för utsläpp.
Relevanta synpunkter
Han kommenterade också det senaste föreläggandet där ledningens ansvar poängteras.
- Vi ska ta åt oss av synpunkterna. De är relevanta. Nu börjar ett arbete där vi måste ifrågasätta om det vi gjorde tidigare var korrekt eller om vi kan göra på något annat sätt.
Både Forsmarks kraftgrupp och SKI påpekade att det aldrig var någon risk för en härdsmälta. Något som fick Arno Unge (mp) att fråga hur många steg som egentligen återstod innan situationen skulle ha blivit kritisk.
- Det är nästan omöjligt att svara på. Anläggningen är konstruerad för att klara fel på fel på fel. Och den här händelsen visade att det fungerade så, svarade Forsmarks säkerhetschef Ingvar Berglund.
Media bör granskas
Birger Norén (SoS) tyckte att även medias rapportering om händelsen, där det enligt honom förekommit grova överdrifter, borde granskas.
- Det här är en psykologisk fråga. Det är oerhört farligt om förtroendet som finns mellan kringboende och industri drabbas och man börjar känna oro.
Men de närvarande informationscheferna menade att bevakningen, med några enstaka undantag, varit bra.
- Generellt sätt har svensk media gjort rättvisa försök att beskriva händelsen, sade till exempel Anders Jörle informationschef vid SKI.
Och Barbro Andersson Öhrn (s) ordförande i säkerhetsnämnden lockade till skratt när hon utbrast.
- Människor som bor i Stockholm är nog mer lättskrämda än vi som bor här.
BAKGRUND
I det senaste föreläggandet från SKI kritiseras Forsmarks Kraftgrupp för att man inte utan dröjsmål bedömde och klassificerade bristerna i anläggningen. Man hade också brister i dokumentation och utbildning av personal samt i kvalitetsrutiner i samband med anläggningsändringar, underhåll och provning.
"Detta sammantaget visar på brister i säkerhetsledning och styrning av verksamheten" skriver SKI och hävdar att det därmed även fanns brister "i de förhållningssätt och attityder som kännetecknar en god säkerhetskultur".
Myndigheten påpekar att detta, om det inte rättas till "kan äventyra organisationens förmåga att effektivt hantera oklara och svåra situationer och upprätthålla säkerheten". Man påpekar också vikten av tydliga krav på att alltid prioritera säkerhet före produktion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!