Första spåret av miljardprojektet – 250 meter kabel i Östersjön

En lång kabel, ett järnfundament och några bojar i havet utanför Öregrund utgör det första synliga intrycket i miljardprojektet som bland annat ska öka tillgången på dricksvatten i kommunen. 
Frågan har utretts i många år. Nu börjar den nya stora vatten- och avloppssatsningen i Öregrund i form av ett avsaltningsverk ta plats.

Joanna Wasshem och Mikael Persson från Gästrike vatten vid det första synliga arbetet med VA-investeringen i Öregrund. Här ska pilotanläggning för avsaltning av havsvatten växa fram.

Joanna Wasshem och Mikael Persson från Gästrike vatten vid det första synliga arbetet med VA-investeringen i Öregrund. Här ska pilotanläggning för avsaltning av havsvatten växa fram.

Foto: Kjell Sjöberg

Östhammar2025-03-14 16:42

Nyheten i korthet

  • Ett miljardprojekt för att öka tillgången på dricksvatten i Östhammars kommun har påbörjats med installationen av en 250 meter lång kabel i Östersjön.
  • Projektet innefattar ett avsaltningsverk som kommer att rena havsvatten till dricksvattenkvalitet.
  • Projektet, som beräknas kosta mellan 800 miljoner och en miljard kronor, förväntas vara klart 2031.

Nere vid hamnen i industriområdet i Öregrund ligger trålaren Oscar von Sydow som har en central roll i det arbete som pågår nu. Det är Alexander Eklund som är skeppare på båten, men han är även dykare.

Dykningen är en nödvändig och viktig del för att få det ett ton tunga järnfundamentet (det korrekta namnet är bottenintagsmodul) och kabeln som ska användas för att pumpa upp bräckt och saltvatten ur Östersjön. 

undefined
Joanna Wasshem och Mikael Persson från Gästrike vatten.

Vattnet sugs upp via bottenintagsmodulen och kabeln in i en avsaltningsverk där havsvattnet renas till dricksvattenkvalitet.

– Det som vi nu startar är det första fysiska steget för att förbättra dricksvattenläget i den här delen av Östhammars kommun, förklarar Joanna Wasshem, programledare på Gästrike vatten för arbetet med att förbättra VS-kapaciteten i de östra delarna av kommunen. 

Det har varit en lång resa för kommunen och Gästrike vatten som ansvarar för vattenfrågorna i kommunen.

– Arbetet med VA-projektet har pågått länge, kanske 20, 30 år. De fyra, fem senaste åren har arbetet intensifierats, säger Joanna Wasshem.

undefined
Det behövdes en kran för att få ned bottenintagsmodulen i vattnet.

Det finns en stora skillnad nu jämfört med det arbete som gjorts tidigare i projektet.

– Nu lämnar vi kontoret och gör arbetet med det nya reningsverket synligt för allmänheten med det här pilotprojektet med rening av havsvatten till dricksvatten.

Förutom Joanna Wasshem finns även Mikael Persson, projektledare på Gästrike vatten, på plats den här dagen för att följa arbetet som praktiskt genomförs av Alexander Eklund och hans personal. 

– Bottenintagsmodulen som väger ett ton ligger redan i vattnet. Nu väntar vi på att kunna få ut den på rätt plats på havsbotten och koppla upp kabeln mot den, förklarar Mikael Persson.

undefined
Alexander Eklund är skeppare och dykare. Han leder arbetet i vattnet. Här vid bottenintagsmodulen.

När UNT är på plats har Alexander Eklund redan varit ett par dagar i Öregrund och gjort en del arbete. 

– Vi har spänt upp bottenintaget här vid trålaren och när väder och vind är tillräckligt bra kommer vi att gå ut med det och placera det på 23 meters djup cirka 250 meter från strandlinjen. Vi kommer sedan även att koppla upp kabeln, berättar Alexander Eklund.

undefined
Nedsättning av intaget som ska användas för att ta upp vatten från Östersjön.

Nu väntar han och kollegorna på rätt läge att placera ut den på rätt ställe i Öregrundsgrepen som är en del av Östersjön.

– Vädret här är väldigt ombytligt med vindar och annat. Vi följer väderprognoserna noggrant för att hitta ett bra fönster att gå ut med trålaren och bottenintaget. 

För att få alla delar på plats krävs det dykare i vattnet i samband med arbetet.

– Direkt när du går ner i vattnet är det kallt, men så är det alltid. Men när du har kommit en bit ner så är det runt åtta grader och det är helt okej, förklarar Alexander Eklund.

Står man på kajen ser man att kabeln som ska pumpa upp vattnet ligger utlagd på vattenytan.

– När bottenintaget med vikter är på plats kopplar vi kabeln mot det.

undefined
Dykare behövs för arbetet med att lägga ut kabeln och bottenintagsmodulen.

Senare i vår kommer pilotanläggningen för avsaltning att vara på plats. Då kommer Gästrike vatten att börja pumpa upp havsvatten som renas till dricksvatten. Pilotprojektet kommer sedan att pågå under cirka ett år innan man börjar processen med att bygga ett fullskaligt avsaltningsverk

Joanna Wasshem och Mikael Persson förklarar att man nyttjar en liknande teknik som man gjort på Gotland och Öland för att rena havsvatten till dricksvattenkvalitet.

Varför behöver detta göras?

– Vi har i dag låga nivåer av grundvatten i de östra delarna av Östhammars kommun. För att säkerställa att den utbyggnad som planeras i den här delen av kommunen, med bland annat slutförvaret i Forsmark, så krävs en ökad kapacitet av dricksvatten. En ökad tillgång på dricksvatten är också en förutsättning och krävs för det nya reningsverk vi ska bygga, säger Joanna Wasshem.

Utbyggnaden av VA-nätet i de östra delarna av Östhammars kommun är ett stort projekt. 

Förutom avsaltningsverket ska avloppsreningsverket i Öregrund byggas ut. Det ska även dra nya VA-ledningar mellan Öregrund och Östhammar samt till Stenskär och delar av Söderön. Planen är att allt ska vara klara 2031.

– Kostnaden för hela projektet beräknas i dag att landa på mellan 800 miljoner kronor och en miljard.

Även i de västra delarna av kommunen har vattenfrågan varit ett problem. För att säkra dricksvattenförsörjningen byggdes en vattenledning på 31 kilometer från Örbyhus i Tierps kommun till Alunda och Österbybruk.

undefined
Den kabel som havsvatten ska tas upp med till en avsaltningsanläggning där det görs om till dricksvatten.
undefined
Med hjälp av trålaren Jacob von Sydow görs mycket av arbetet.
undefined
Öregrundsgrepen är en del av Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!