Första sociala företaget är här

Sedan hösten 2009 pågår en satsning i länet för att starta sociala företag och hjälpa arbetslösa in på arbetsmarknaden. Projektets första sociala företag invigs nästa torsdag.

Östhammar2011-02-25 09:30

Och fler etableringar är på gång i länet.
– Tanken var att vi skulle etablera minst ett nytt socialt företag i varje kommun i länet och vi är på god väg att nå det målet. För Östhammars del är det alltså redan gjort, säger Magnus Arvidson som är förbundschef för Samordningsförbundet.

Företaget han syftar på är Finrummet som har invigning i centrala Östhammar kommande torsdag. Affärsidén är att renovera möbler för försäljning. Finrummet ägs av Ann-Christin Dage som tidigare har varit egen företagare i 25 år. Hon kände mer och mer att det var allas vår skyldighet att hjälpa varandra.
– Jag har sett systemet både inifrån och utifrån och jag märkte att behovet av den här typen av hjälp var otroligt stort. Många skäms för att de är arbetslösa. Men man är inte permanent arbetslös, man behöver bara en knuff i rätt riktning för att komma ut i arbetslivet igen, säger Ann-Christin Dage.

Hon hoppas att aktivitet och kreativitet ska hjälpa de anställda att växa i sin egen takt så att de efteråt kan söka andra jobb. Ann-Christin Dage och Finrummet kommer till en början att erbjuda plats för arbetsträning och rehabilitering till två arbetslösa. På sikt finns möjlighet att utöka verksamheten med jobb för ännu ett par personer, som då kan få råd och stöttning av de båda anställda som varit med från starten. Än så länge har Ann-Christin Dage inte behövt någon hjälp av länsprojektet men räknar med stöd när företaget väl kommer igång ordentligt.

Innan satsningen startade i augusti 2009 fanns åtta sociala företag i länet, och hittills har projektet lyckats kläcka ytterligare fyra företag runt om i länet. Det handlar om second handbutiken Solrosen i Östervåla, gården Djurkraft i Bålsta, it-företaget Green Stuff i Knivsta och redan nämnda Finrummet i Östhammar. Och fler företag ligger i startgroparna.
– Vi räknar med minst åtta sociala företag till innan projektets slut i augusti, säger Claes Lindbergh som är projektledare för satsningen.

Vad är det som får folk intresserade av att starta just sociala företag?
– Drivkraften bakom ett socialt företag är oftast att man vill göra en insats. Men även ett socialt företag ska grunda sig på en vettig affär. Driver man exempelvis ett kafé ska man givetvis kunna få en rimlig avkastning och lön. Fast vinsten ska återinvesteras i företaget. Det är det som är skillnaden mellan ett vanligt företag och ett socialt företag, säger Magnus Arvidson.
Projektet avslutas alltså efter sommaren men förhoppningen är förstås att företagen ska kunna leva vidare även efter projekttiden.

FAKTA: SOCIALA FÖRETAG I UPPLAND

Projektet startades hösten 2009 av Samordningsförbundet som ett samarbete mellan länets kommuner samt Arbetsförmedlingen, landstinget och Försäkringskassan. Målet har varit att hjälpa människor som på ett eller annat sätt står utanför arbetsmarknaden att istället ta steget in. Samordningsförbundet ställer upp med kompetens kring hur man startar ett företag och kan även bevilja stödpengar för kompetensutveckling. Sociala företag kan, precis som vanliga företag, utnyttja lönebidragsanställningar. Detta innebär att arbetsgivaren kan få statsbidrag som ska kompensera arbetstagarens nedsatta arbetsförmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!