Första flyktingboendet har öppnat i Östhammar

Nu är Östhammar redo att ta emot flyktingar från Ukraina. Men fler frivilliginsatser kommer att behövas för att mottagandet ska bli så bra som möjligt.

Lotta Grehn arbetar bland annat med SFI-undervisning på Bruksgymnasiet och har erfarenhet från flera integrationsprojekt. Nu samordnar hon frivlliginsatser.

Lotta Grehn arbetar bland annat med SFI-undervisning på Bruksgymnasiet och har erfarenhet från flera integrationsprojekt. Nu samordnar hon frivlliginsatser.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-03-23 18:00

Lotta Grehn, som har erfarenhet från flera integrationsprojekt, är den som fått uppdraget från Östhammars kommun att samordna alla frivilliga insatser.

– Det hör av sig folk hela tiden. I går kom det 5–6 mejl och det var flera som ringde, säger hon.

undefined
Exakt vad kommunen står inför, om det blir en flyktingsituation likt den 2015, vet ingen ännu. "Det vet nog bara Putin" säger Lotta Grehn.

Lotta Grehn upplever att det verkligen finns en vilja från invånarna i kommunen att ställa upp och hjälpa till. Hon är lite spindeln i nätet och håller kontakt med civilsamhället och knyter kontakter mellan kommunen, organisationer som Röda korset, verksamheter som öppna förskolan, bygdegårdsföreningar, kyrkor och privatpersoner.

– Det känns verkligen som att alla ställer upp. Det är fantastiskt härligt att se, säger hon.

Just nu handlar arbetet mycket om förberedelser och att sammanställa vad som finns tillgängligt.

– Vi måste komma ihåg att tänka långsiktigt men fokusera på det som är viktigt här och nu. Vi vet inte hur många som kommer, hur många som blir kvar eller hur länge.

undefined
Lotta Grehn säger att hon får flera samtal och mejl varje dag från kommuninvånare som vill bidra och hjälpa till. "Gå gärna in på kommunens hemsida, där läggs det ut information om mottagandet och det arbete som görs."

SFI-utbildning, praktikplatser och integration genom exempelvis föreningar är sådant som blir viktigt på sikt. Men huvudfokuset nu är själva mottagandet.

– Volontärer som kan hjälpa till på exempelvis boenden kommer att behövas. Men också husrum, kanske har man en stuga på gården som man skulle kunna tänka sig att hyra ut under en lite längre tid? Då får man jättegärna höra av sig, säger Lotta Grehn.

undefined
Lägergården eller vandrarhemmet vid Östhammars IP stod på onsdagen redo för att ta emot flyktingar.

Under onsdagen var lägergården vid Östhammars IP redo med sängar, madrasser och personal på plats. Men några besked om när de första flyktingarna kan anlända har man i skrivande stund ännu inte fått från Migrationsverket.

– Vi jobbar intensivt för att på bästa sätt förbereda oss, säger Lennart Jonasson, projektledare och ansvarig för kommunens samordning av att ta fram bostäder för nyanlända.

undefined
Utanför kommunhuset i Östhammar vajar Ukrainas flagga. Flera vittnar om att Östhammarsbornas vilja att hjälpa till är stor.

På Östhammars IP finns 38 platser. Nästa steg är att förbereda för ytterligare cirka 60 platser på boendet Abborren på Klackskärsgatan, Solgården och gamla korttidsenheten på Östhammars vårdcentrum. Därefter finns kapacitet för ytterligare cirka 175 platser på gamla Snesslinge och Gräsö skolor, men de kommer kommunen iordningställa först om och när man får besked från Migrationsverket att platserna behövs.

– Vi har en beredskap och vi märker att det finns en stor värme, omtanke och välvilja både inom kommunen och bland befolkningen för att erbjuda stöd och hjälp åt de människor som nu tvingas fly.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!