– Vi är mycket tveksamma till att man vill beväpna våra skyddsvakter. Våldsmonopolet har alltid legat hos polisen och det här känns som ett stort avsteg från det som tidigare varit den svenska modellen, säger han.
Rapporten, som tagits fram av Strålsäkerhetsmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Svenska Kraftnät och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, lämnades på torsdagen till regeringen med förslag på förstärkningar av skyddet mot terrorangrepp. Rapporten är ett resultat av den debatt om säkerhet som väcktes efter aktivistintrånget på Forsmark i juni 2010. Den fredliga aktionen var tänkt att belysa den bristande säkerheten på kärnkraftverket och några av aktivisterna lyckades klättra upp på taket på en reaktor.
I myndigheternas rapport föreslås bland annat att Rikspolisstyrelsen ska se över föreskrifterna för transporter av kärnämnen och polisinsatser vid terrorangrepp. Skyddsområdena runt kärnkraftverket bör utökas och straffen för intrång bli hårdare. Dessutom anser myndigheterna alltså att vakterna som arbetar på kärnkraftverken ska utrustas med exempelvis tjänstepistol för att kunna agera i en nödvärnssituation.
– Om vi ska ha en styrka på plats, beväpnad med handeldvapen, ska det vara en polisstyrka i så fall. Vår bedömning är att en platsförlagd polisstyrka kan göra en bättre insats än beväpnade skyddsvakter, och polisen har ju också helt andra mandat än vakterna, säger Claes-Inge Andersson.