Forsmarks vd medger säkerhetsbrister
Dagen efter avslöjandet om personal som fastnat i drogtester och allvarliga olyckstillbud är Forsmarks Kraftgrupp en organisation under press. Men vd Lars Fagerberg menar att rapporten också kan ses som ett tecken på att det är högt i tak vid företaget.
Lars Fagerberg, vd Forsmark.
Foto: Rolf Hamilton
- Jag tror inte folk är så himla pratsamma i dag. Man blir ju trött och jag tror att många känner sig väldigt orättvist behandlade, förklarar han.
Och mycket riktigt är det nästan omöjligt att få någon anställd att säga någonting vid grindarna. De flesta avböjer bara helt vänligt och skyndar sig förbi.
Fast Ingrid Thune, huvudskyddsombud, tar sig tid att komma ut och förklara sin syn på saken.
- Jag tycker det är jättebra att personal på Forsmark får lägga fram sina synpunkter, säger hon, men menar att den rapport som vållat uppståndelsen inte ger hela bilden.
- Det är inte fel, det som står där, men det är ofullständigt.
Hon hävdar också att det är positivt, och en viktig del av det förebyggande arbetet, att olycksfall och tillbud uppmärksammas.
- Vi har glatt oss åt att det var så pass många tillbud som rapporterades under 2006. Att man har tagit sig tid till det har vi tyckt varit bra.
Att detta nu i stället har lyfts fram som något negativt tycker hon känns väldigt fel. Även de slumpvisa drogtesterna är något som Forsmarks Kraftgrupp vill framhålla som något bra.
- Det är naivt att tro att samhället i övrigt inte skulle återspegla sig bland dem som arbetar här. Vi blundar inte för det faktumet utan tar tag i problemet, säger informationschef Claes-Inge Andersson.
Intensivt arbete
Han visar statistik från 2004 då en anställd på Forsmark och en inhyrd entreprenör fastnade i testerna. 2005 var det endast en entreprenör. Under hela 2006 handlade det om tre stycken som testade positivt för alkohol och tre för droger. Samtliga var entreprenörer, inte fast anställda vid kraftgruppen.
Frågan väcks om hur det egentligen går till vid revisionerna sommartid. Festas det mycket i barackbyn?
- Det dricks nog en del kvällstid men man jobbar också intensivt så man har inte så mycket tid för det, kommenterar Anders Markgren.
"Inte på topp hela tiden"
Och vd Lars Fagerberg hävdar att Forsmark ställer tydliga och klara krav på alla som arbetar vid verket.
- Vi ska vara drogfria och nyktra på arbetsplatsen, något annat tillåts inte. Drogkontroller utförs regelbundet och det tas ca 400 slumpvisa prover varje år, berättar han.
Även när det gäller antalet tillbud och olycksfall tycker han att det måste ses i sitt sammanhang.
- Under 2006 genomfördes en väldigt stor revision vid Forsmark 2. Den pågick i ungefär 40 dagar och cirka 1 500 man jobbade där. Av de 22 skador som rapporterats är det 17 som är mindre. Värst var en bruten fotled.
Han påpekar också att rapporten är ett par enskilda personers synpunkter. Dessa har sedan vidarebefordrats i organisationen för att få andras syn på saken.
Resultatet av den mängd analyser som gjorts sedan incidenten är ett 60-punktsprogram där åtgärder redan vidtagits eller påbörjats i många fall.
Men han instämmer också i en del av den kritik som framförts när gäller brister i säkerhetskulturen.
- Man ligger inte på topp hela tiden. Vi inser att vi har backat en bit och då får man ta tag i det. Det kan ligga något i att det har gått väldigt bra för Forsmark i många år. Vi kanske har tagit säkerheten för givet och tappat lite av skärpan.
Maria Wetterstrand (mp) har krävt din avgång, hur ser du på det?
- Det får stå för henne.
Känner du att du fortfarande har styrelsens förtroende?
- Ja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!