Forsmarks spillvärme blir till biogas?

Den energimängd som släpps ut i havet som spillvärme från Forsmark är dubbelt så stor som kärnkraftverkets totala elproduktion. Nu vill länsstyrelsen undersöka om spillvärmen i stället kan användas, exempelvis för att framställa biogas.

Östhammar2010-03-16 06:03
Slöseriet med värdefull energi har diskuterats alltsedan Forsmarksverket byggdes. Idéer om att utnyttja varmvattnet för fjärrvärme via ledningar till Uppsala eller Stockholm har dock förkastats, av flera orsaker. Dels skulle det vara dyrt och dessutom har det funnits politiska argument om att det vore fel att bygga sig fast i kärnkraften som har setts som en parentes i energiförsörjningen.

Som UNT skrivit har en deldom enligt miljöbalken blåst liv i frågan igen. Bolaget ska enligt domen utreda förutsättningarna för att utnyttja spillvärmen för fjärrvärme, och redovisa detta till miljödomstolen senast den 31 augusti 2010.
Men nu vill länsstyrelsen driva frågan ett steg längre. En studie som inte begränsar sig till fjärrvärme bör också göras, anser länsstyrelsen som diskuterat saken med representanter från bland annat Regionförbundet och Forsmarksledningen. Även Östhammars kommun är med på förslaget om att finansiera en inledande studie.
- Det är stora energimängder som det handlar om. Vi hoppas att den här studien ska komma till stånd så att vi kan ta reda på vad som är tekniskt möjligt, säger Marcus Jakobson som är energi- och klimatrådgivare i Östhammars kommun.

Ett användningsområde för spillvärmevattnet är odling av alger, som i sin tur kan nyttjas för biogasframställning. Genom odling och rötning av alger skulle biogas kunna framställas i Forsmark och kylas ned till flytande form och transporteras med tankbilar på samma sätt som diesel eller bensin.
- Men då måste det finnas plats för odlingsbassänger, antingen på land eller i vattnet, säger Marcus Jakobson.

Om temperaturen i spillvärmevattnet är tillräckligt hög för algproduktion behöver också utredas. Ledningen för Forsmark har ställt sig positiva till utnyttjande av spillvärmen så länge det inte innebär några störningar för kärnkraftverket, och även lovat att bistå med fakta som kan behövas. Marcus Jakobson tror att bolaget kan bli ännu mer involverat.
- Kan man ta hand om mer av energin ur bränslet så finns det ju ett ekonomiskt incitament i det också.
Även möjligheten för odling av energigrödor i växthus, växthusodling av livsmedelsprodukter eller fiskodling ska utredas enligt förslaget.
- Vi vill göra en förutsättningslös studie och vända på alla stenar som man kan tänkas hitta, säger Marcus Jakobson.
FAKTA
Spillvärmevattnet från Forsmark håller tio grader högre temperatur än det omgivande havsvattnet. Östhammars kommun går in med 50 000 kronor för en inledande studie om nyttjande av spillvärmen tillsammans med Regionförbundet, länsstyrelsen och företaget Scandinavian Biogas. En sammanlagd finansiering om 250 000 kronor innebär att lika mycket kan sökas från EU:s program för regional konkurrenskraft och sysselsättning. Senast den 26 mars ska ansökan lämnas in och ett svar väntas komma i vår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!