Forsmark synat: Styrstavar måste bytas
Nyligen avslutades inspektionen av alla 197 styrstavar i Forsmark 3 med högupplöst kamera. Den visade att cirka 25 procent av styrstavarna hade sprickbildningar och måste bytas ut.
Reaktortanken öppen. UNT fick följa arbetet med den fördjupade undersökningen av styrstavarna i Forsmark 3.
Foto: Hans E Ericson
- Vi gör en fördjupad undersökning med så kallade virvelströmsmätningar och ultraljud. Med den metoden inspekterar vi de styrstavar som inte visade sig ha några synliga sprickbildningar. Virvelströmsmätningen är en avancerad mätteknik där man använder magnetfält. Vi har i dagsläget ett 90-tal styrstavar kvar att inspektera. Fram till nu har vi bara funnit sprickor i några enstaka styrstavar med hjälp av ultraljud och virvelströmsmätningar, säger Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson.
Han säger att trenden just nu är att det inte är någon större mängd styrstavar med sprickbildningar bland dem som undersökts med ultraljud och virvelströmsmätningar.
På torsdagen fick UNT tillsammans med tv-kanalerna TV 4 Uppland och ABC tillfälle att besöka reaktorn i Forsmark 3 för att följa det arbete som pågår med den utökade inspektionen. Det ytterst sällan besökare släpps in i anläggningen när reaktortanklocket monterats av och reaktortanken är öppen då reparationsarbetet pågår inne i reaktorn.
- När arbetet är igång och många personer rör sig in i och ut ur reaktorhallen är risken betydligt högre än annars att små, små radioaktiva partiklar smyger sig ut från arbetsplatsen, förklarar Anders Markgren vid FKA.
Säkerhetsåtgärderna för att ta sig in och ut ur anläggningen är strikta, rigorösa och timslånga. Efter det att alla fotograferats för att få kodade inpasseringskort och utrustats med två olika slags dosimetrar som mäter hur mycket radioaktiv strålning vi eventuellt strålats av vid besöket var det dags att passera flera olika monitorer av säkerhetsskäl.
På väg mot reaktorn var det precis som att checka in vid en flygplats, allt vi tog med oss in kontrollerades med metalldetektor och röntgenutrustning och bombsniffern som kan detektera små mängder kemikalier som ingår i olika sprängmedel.
Med de muntliga föreskrifterna "att vi inte får dricka, äta, snusa, bita på naglarna, röka eller snusa" traskade vi bort till omklädningsrummet i Forsmark 3 och satte på oss skyddshjälm, skoskydd och skyddsrock. Och när vi passerat skogränsen på marknivå fanns ingen återvändo. Dörren som slogs igen bakom oss hade bara handtag på utsidan och genom en lång transporthall styrdes stegen mot strålskyddsavdelningen och hissen som skulle ta oss 50 meter ovan mark - upp till toppen på reaktorn.
Att besöka reaktorn är som att besöka en annan värld. Med reaktorn under våra fötter, med reaktortanken helt öppen, ser vi den gula maskinen som spänner över förvaringsbassängerna. Vattnet är kristallklart och renare än destillerat vatten. Med hjälp av den gula maskinen arbetar experter med att inspektera styrstavarna. Med långa instrument som sänks ner i reaktortanken höjs styrstavarna någon meter från botten - så att inspektörerna kan undersöka styrstav för styrstav med den nya undersökningsmodellen.
- Det tar minst en vecka till att kontroller alla styrstavar. Vi hoppas kunna starta reaktorn som tidigast i slutet av vecka 51. Vi har ett 30-tal styrstavar i lager och först när inspektionsarbetet är avslutat vet vi om dessa räcker eller om nya styrstavar måste beställas. Stilleståndet vid Forsmark 3 kostar ett antal miljoner kronor per dygn i form av utebliven produktion. Till detta kommer också kostnaderna för det arbete som utförs samt eventuellt kostnader för nya styrstavar, säger Claes-Inge Andersson.
När vi lämnat reaktorn och gått igenom alla monitorer som bland annat läst av hur mycket strålning vi eventuellt fått visar det sig att dosen högst är en trettiondel av en tandläkarröntgen.
Markstrålningen i naturen är högre än den inne i reaktorhallen vid Forsmark 3.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!