Svenska kärnkraftverk klarar inte myndigheternas krav för jordbävningar. Det visar de stresstest som utförts efter kärnkraftsolyckorna i Fukushima i Japan. Enligt en sammanfattning av testerna har det för Forsmarks del visat att reaktor 1 och 2 inte i nuläget kan stå emot en jordbävning. Men när de byggdes fanns inte dagens konstruktionskrav.
– Man började ta frågan på 1990-talet, alla nya komponenter som har bytts ut under tiden är jordbävningssäkrade, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef Forsmark.
Enligt en överenskommelse ska Forsmark 1 och 2 vara jordbävningssäkrade 2013. Däremot har Forsmark 3 fullgott skydd, eftersom det byggdes långt senare.
Om elförsörjning till reaktorerna försvinner har Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterat att det inte finns några reservsystem för att kyla bassängerna. I ett sådant scenario krävs hjälp utifrån i form av brandslangar med kylvatten. Vid Forsmark 1 och 2 kan det ske med hjälp av externa anslutningar. Men för Forsmark 3 måste krävs det att slangarna tas manuellt till bränslebassängerna, vilket kan försvåras av höga strålningsnivåer.
– Där kan man konstatera att det också är en erfarenhet vi kan dra av Fukushima. Här krävs ytterligare arbete, man vill ju komma från det är att vi är så beroende av elströmsdriven utrustning. Vi vill ha en förstärkning på det området, säger Claes Inge Andersson.