Forsmark ser över säkerheten

Elbortfallet under revisonen av Forsmark 3 ska nu utredas innan kärnkraftverket får starta reaktorn igen. Hade det skett när reaktorn var i drift skulle systemet ha reagerat annorlunda och kompenserat strömavbrottet automatiskt.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2013-05-31 11:18

Reaktor 3 på Forsmark förlorade sin ordinarie elförsörjning på torsdags förmiddagen. Kontrollrummet satte manuellt i gång dieselaggregaten under den dryga halvtimme det tog att få tillbaka elförsörjningen från ordinarie nätet.

Elavbrottet skedde mitt under en revison av reaktorn. Det betyder att reaktorn inte var i drift. Elbortfallet påverkade i första hand hissar och belysning. Men elen behövs även på längre sikt för att driva den så kallade resteffektkylningen, som kyler reaktorn även när den är avstängd. Reaktorn kan dock vara utan el i flera dagar utan att det börjar bli farligt.

Enligt både Forsmark och Strålsäkerhetsmyndigheten klassas händelsen som en kategori 1. Det betyder att Forsmark skyndsamt måste redovisa vad som hänt, varför det hände och vad de gjort för att det inte ska hända igen. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter slår fast vilken typ av händelser som tillståndshavarna ska rapportera inom tre kategorier: 1, 2 och 3 där kategori 1 är den allvarligaste.
– Om reaktorn hade varit i drift så hade elbortfallet kompenserats per automatik, men nu när den stod stilla så gick kontrollrummet in och satte i gång reservelen. De skötte sitt jobb helt enkelt, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark.
– Det är viktigt att ta reda på vad som har hänt och kanske fundera över om det ska finnas en automatik även när reaktorn är avställd, säger han.

Elbortfall är inget nytt för kärnkraftindustrin. Den mest kända händelsen i Forsmarks historia skedde 2006. Vi det elbortfallet slogs flera säkerhetssystem ur spel och kritikerna talade om risk för härdsmälta. Men jämfört med i dag finns några vitala skillnader.
– Då var reaktorn i drift och störningen såg annorlunda ut. Flera komponenter slogs ut i anläggningen. Denna gång fungerade det som det är tänkt utifrån de förutsättningar som finns i dag, säger Claes-Inge Andersson.

Detta är första gången ett elbortfall skett under en revision. Strålsäkerhetsmyndigheten inväntar nu rapporten från Forsmark innan de ger tillstånd för att starta reaktorn på nytt. Även övriga reaktorer på kärnkraftverket kommer att ses över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om