Forsmark sågar miljöorganisationernas förslag

Miljöorganisationer menar att Forsmark själva kan klara av att lagra kärnavfall i väntan på besked om ett slutförvar. Men det här dementeras av Vattenfall.

"Ett regeringsbeslut krävs i sommar för att säkra fortsatt säker och stabil drift i Forsmark" säger presschefen Josef Nylén.

"Ett regeringsbeslut krävs i sommar för att säkra fortsatt säker och stabil drift i Forsmark" säger presschefen Josef Nylén.

Foto: Forsmarks kraftgrupp/TT

Östhammar2021-05-10 17:00

Om regeringen inte fattar beslut om slutförvar och utökad mellanlagring i sommar kommer Vattenfall inte återstarta reaktor 2 på Forsmark efter bränslebytet 2024. Detta meddelade bolaget förra veckan eftersom Vattenfall är skyldiga att lämna information om elproduktionen tre år i förväg. Men enligt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är hotet mot kärnkraften om mellanlagret för kärnavfall, Clab, blir fullt överdrivet.

– Om Clab blir fullt kan man tills vidare låta avfallet ligga kvar i lagringsbassängerna vid varje kärnkraftreaktor. Det skulle förlänga tidsrymden från 2024 till 2030, enligt MKG:s egna beräkningar, sade Johan Swahn, kanslichef på MKG, förra veckan.

Men detta är inte möjligt enligt Vattenfall.

– Vid kärnkraftverken finns mindre sidobassänger med begränsad lagringskapacitet. Men det vore inte bara olämpligt utan också direkt oansvarigt att göra som MKG föreslår eftersom kärnkraftverken behöver en beredskap för att kunna ladda ur hela härden om så krävs, det vill säga tömma hela reaktorn med cirka 700 bränsleelement. För att komma åt att göra åtgärder i reaktortanken måste härden kunna laddas ur, säger Josef Nylén, presschef på Forsmark.

Han menar även att det finns brister i hur MKG gjort sina beräkningar.

– Miljörörelsens beräkningar bygger på schabloner och antaganden som inte stämmer, vissa år sker till exempel mer transporter till Clab och andra år betydligt mindre, säger Josef Nylén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!