Forsmark och Skatteverket i mångmiljontvist

Forsmarks kraftgrupp kan enligt en dom i länsrätten få tillbaka över 100 miljoner kronor i fastighetsskatt, som kärnkraftverket betalat sedan år 2000. Men Skatteverket har överklagat domen till kammarrätten.

Östhammar2006-09-13 00:00
Bakgrunden är en utdragen tvist om kärnkraftverkets mark- och byggnadsvärde. Skatteverket angav i fastighetsdeklarationen år 2000 en taxering för mark- och byggnadsvärdet på totalt 15,7 miljarder kronor för kärnkraftverket. Forsmarks kraftgrupp, FKA, begärde omprövning av beslutet och en intensiv brevväxling mellan FKA och Skatteverket följde. Skatteverket höll dock fast vid sin ståndpunkt.
FKA överklagade till länsrätten som nyligen beslutade att sänka de så kallade riktvärdesangivelserna för bestämmandet av mark- och byggandsvärdena. Domen innebar att taxeringsvärdet sänktes från 15,7 till 10,2 miljarder kronor. Kärnkraftverket betalar 0,5 procent i fastighetsskatt, och skillnaden mellan Skatteverkets och länsrättens bedömning motsvarar närmare 30 miljoner kronor i skatt per år.
— Det är mycket pengar även för Forsmark, säger Claes-Inge Andersson som är informationschef vid Forsmark.

Svår bedömningsfråga
Skatteverket yrkar i sitt överklagande på att länsrättens dom ska upphävas och att kammarrätten ska fastställa Skatteverkets beslut. Man hänvisar bland annat till att länsrätten i Halmstad gjort en annan bedömning av riktvärdesangivelserna för ett annat kärnkraftverk.
— Det indikerar att det här är en svår bedömningsfråga, och det gör Skatteverket ännu mer angeläget om att få en enhetlig bedömning, säger Magnus Franzén vid Skatteverkets fastighetssektion i Enköping.

"Ingen överraskning"
Claes-Inge Andersson säger att Skatteverkets överklagande inte kom som någon överraskning.
— Det var väntat, eftersom de gjort samma sak när det gäller Ringhals. Men vår argumentation ligger fast, säger Claes-Inge Andersson och betonar att det inte handlar om att betala eller inte betala fastighetsskatt.
— Men vi menar att skatten ska beräknas utifrån det elpris som gällde då.
Magnus Franzén anser att Skatteverkets riktvärdesangivelser för fastighetsskatten inte bör sänkas.
— Riktvärdesangivelserna bestäms enligt principer som Skatteverket ska hålla sig till, och det finns reglerat i lag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!