Forsmark känsligt för influensavåg
Forsmarks kärnkraftverk kan drabbas hårt om många i personalen blir sjuka i svininfluensan samtidigt. Det finns strikta regler för minimibemanning i kontrollrummet och om alltför många saknas kan man tvingas ställa av någon reaktor tillfälligt.
Foto: Staffan Claesson
- Det bästa vi kan göra är att så många som möjligt blir vaccinerade så fort som möjligt. Ju fler som ska singlas ut, desto längre tid tar det, menar Inger Andersson von Rosen på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.
Hon betonar att det troligen bara kommer att skilja någon vecka på dem som vaccineras med förtur och andra.
På Vattenfall centralt har man fört diskussioner med myndigheterna och poängterat vikten av att viktiga samhällsfunktioner inte slås ut.
- Fungerar inte elen så är det väldigt mycket annat i samhället som inte fungerar heller. Men vi uppfattar det som att sista ordet inte är sagt i den här frågan. Vad jag förstår så har man överlämnat övriga prioriteringar till lokala smittskyddsläkare, säger koncernsäkerhetschef Magnus Ek.
Han berättar att Vattenfall sedan länge planerat för en pandemi och känner sig trygga med det. Företaget räknar med att kunna klara primära verksamheter även om 50 procent av personalen är borta.
Men lokalt kan naturligtvis svininfluensan få effekter. På Forsmarks Kraftgrupp har man förberett sig med handsprit på toaletterna och uppmaningar till personalen att stanna hemma om man känner sig förkyld. Om alltför många blir sjuka finns det en risk att driften drabbas.
- Bemanningsfrågan är alltid aktuell hos oss. Minimibemanningen med minst sex personer i respektive kontrollrum måste upprätthållas för att vi ska få köra. Kan vi inte upprätthålla det så ställer vi av reaktorn, förklarar kommunikationschef Claes-Inge Andersson.
Han berättar att det redan i dag händer att många blir sjuka eller inte lyckas ta sig till jobbet på grund av snöstorm exempelvis. Men det brukar gå att lösa genom att ta in annan personal. Vad han känner till har det inte hänt att man tvingats stänga av en reaktor av den orsaken.
- Vi har ju sju skiftlag per reaktor så vi kan ta in folk som är under ledighet för att stötta upp.
Men det finns även andra verksamheter som kan drabbas hårt om influensan gör att många tvingas stanna hemma. På Arlanda flygplats krävs ett visst antal flygledare för att man ska kunna upprätthålla trafiken. För få flygledare i tjänst kan leda till att man tvingas minska antalet starter och landningar.
Men Björn Stenberg på Luftfartsverkets pressjour tror inte att det behöver bli något stort problem.
- Om en stor del av personalen drabbas kan det påverka flygtrafiken. Men om många är sjuka är det kanske färre som reser också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!