Forsmark får väpnade vakter

Riksdagsman Mikael Oscarsson (KD) har besökt kärnkraftverket i Forsmark många gånger. På lördagen för första gången sedan säkerheten för några år sedan skärptes med nya taggtrådsstaket, en vaktkur och fordonskontroll någon kilometer från kärnkraftverket.

Iead Alsadi (KD) är intresserad när det ska hända något med slutförvarsbygget i Forsmark.

Iead Alsadi (KD) är intresserad när det ska hända något med slutförvarsbygget i Forsmark.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2016-03-19 19:02

Mikael Oscarsson kom till Forsmarks kärnkraftverk i sällskap med ett 70-tal partikamrater och landshövdingen i Uppsala län, Peter Egardt.

De kraftiga bommarna som var nerfällda vid vaktkuren var ett nytt mottagande.

I talet om kärnkraftverkets skyddsvillkor var det oundvikligt att komma in på de nya skärpta skyddsvillkor som kommer att gälla i Forsmarks kärnkraftverk i början av nästa år.

Då blir beväpnade hundpatruller ett nytt inslag till de rigorösa säkerhetsföreskrifter som redan finns i dag.

Sedan tidigare är alla kärnkraftverk skyddsobjekt och har flygförbudszoner ovanför verken, vilket nu blir ett formellt tillståndskrav.

Är det motiverat med vakter beväpnade med skjutvapen och hundar?

– Jag är tillfredsställd med de nuvarande skyddsvillkoren, säger Peter Egardt som inte hade förespråkat någon skärpt säkerhet för det yttre skyddet vid de svenska kärnkraftverken.

– Internationellt så har säkerheten höjts vid kärnkraftanläggningar med just beväpnade hundpatruller. Med tanke på att omvärlden förändras behöver också säkerheten skärpas, menar Mikael Oscarsson när vi sitter i SKB:s, Svensk Kärnbränslehantering AB:s, platskontor Vega i Forsmarks hamn.

Från fönstret breder skärgårdshavet ut sig i en riktning. I den andra tornar siluetterna av Forsmarks kärnkraftsreaktorer upp sig.

Skydd och säkerhet är också något som SKB:s representanter fokuserar på redan när de tar emot KD-sällskapet vid ankomsten.

Inne i Vegas konferensrum går det bra att ta upp mobilkameran och ta bilder, men utanför knuten är det strängt förbjudet att fota ens en vårblomma på marken.

En fråga som intresserade kristdemokraterna i konferensrummet var processen med att bygga ett slutförvar slutförvar för använt kärnbränsle.

SKB lämnade in sin ansökan 2011 och nästa år är det möjligt att regeringen tar ett beslut. Frågan har dragit ut på tiden.

För sju år sedan talades om att slutförvaret kunde tas i drift år 2022.

Nu räknar SKB med att börja bygga slutförvaret och inkapslings­förläggningen år 2020. Bygget beräknas ta ungefär tio år.

– Jag är i vanliga fall en ganska otålig person, men när det gäller detta är jag otroligt tålig. Allt måste få ta den tid som krävs för att ta reda på hur kopparkapslarna med kärnavfall på ett säkert sätt för framtiden ska deponeras i förvaret, säger Peter Egardt.

Självklart åkt KD-politikerna ner i anläggningen och såg den nya utställning i bergrummet senare under dagen.

Fakta

Ansökningen om att bygga ett slutförvar i Forsmark och en inkapslings­anläggning i Oskarshamn lämnas in av SKB till myndigheterna år 2011.

Strål­säkerhets­myndigheten räknar med att komma med sitt slutgiltliga yttrande nästa år.

Då är det möjligt att regeringen tar ställning i slutförvarsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!