Forsmark begär omstart

Forsmarks Kraftgrupp pekar ut sju åtgärder som behöver utföras innan reaktor 1 startas igen. Men mer långsiktigt måste kärnkraftverkets elberoende lösas.

Foto:

Östhammar2006-08-03 20:04
I en omfattande rapport till Statens kärnkraftinspektion går Forsmarks Kraftgrupp igenom händelseförloppet före och efter reaktorstoppet i förra veckan och begär klartecken för återstart av reaktor 1.
Personalen i kontrollrummet får mycket högt betyg. Driftvakten insåg snabbt behovet av förstärkning och fick assistans av personal från Forsmark 2.
Signalbilden i kontrollrummet var komplicerad och svårtolkad. Bland annat saknades indikeringar för styrstavarnas läge i härden, vilket var stressande.
Brandlarm och sprinklersystem utlöstes i turbinhallen, men kamerorna i turbinhallarna var spänningslösa, så personalen i kontrollrummet kunde inte bekräfta att brand verkligen hade brutit ut. Personalen valde ändå att utlösa utrymningslarmet, men eftersom högtalaranläggningen också var utan spänning gick inte larmet i gång.
Säkerhetskommittén på Forsmark har beslutat om sju åtgärder som ska genomföras innan reaktor 1 återstartas. Det handlar bland annat om att åtgärda de komponenter som kallas UPS (uninterrupted power supply) och att koppla in generatorernas underfrekvensskydd korrekt.

Elförsörjningen ska ses över
Skydden kopplades in på fel sätt vid revisionen förra året, vilket ledde till att spänningsbortfallet för dieselgeneratorerna blev 22 minuter vid störningen i förra veckan i stället för cirka två sekunder.
Dessutom ska styrsystemet till huvudpumparna, som driver kylvattnet runt härden, analyseras. Några pumpar slutade att fungera när två dieselgeneratorer inte kom i gång och vattennivån i reaktortanken blev som lägst 1,9 meter mot den normala fyrametersnivån.
Längre fram ska Forsmark också utreda om varvtalsmätaren på dieselgeneratorerna behöver byggas om, så att de inte är beroende av UPS:n för exakt spänningsnivå. I början av 1990-talet tog man fram ett förslag på ombyggnad men det genomfördes inte eftersom man bedömde att risken för att denna situation skulle uppstå var så liten. "Detta beslut ska omprövas," står det nu i Forsmarks rapport.
Anläggningen är designad för att klara av elstörningar, men överspänningen var större än förväntat. Enligt föreskrivna krav ska kontinuerlig drift upprätthållas inom spannet 85-110 procents spänning. När ställverket drabbades av kortslutning fortplantades en spänningstopp på 120 procent.
Forsmarks Kraftgrupp konstaterar att hela händelsen illustrerar anläggningens elberoende, som behöver lösas. På sikt måste elförsörjningen till pumparna som driver kylvattnet ses över.
— Pumparna behöver ha fler försörjningssätt, säger Anders Markgren.
Ett förslag på en sådan förbättring finns planerat till 2011.
Nu ska SKI gå igenom Forsmarks rapport och ta ställning till kärnkraftverkets begäran om återstart av reaktor 1.
— Det som vi praktiskt ska göra går ganska snabbt. Det är myndighetshanteringen som sätter tidsramarna, säger Anders Markgren.

FAKTA


Störningen minut för minut den 25 juli
13:20:20 Kortslutning i ställverket
13.20:20 Reaktorn snabbstoppar
13.20:22 Driftvakten initierar första kontroller
ca 13.21 Driftvakten begär resursförstärkning
13:42:01 Den ena dieselgeneratorn startas manuellt
13:42:16 Den andra dieselgeneratorn startas manuellt
ca 14:05 Driftvakten svarar ja på kontrollprogrammets fråga om reaktorn är säker och driftläget stabilt

Bakgrund
Den 25 juli drabbas ett ställverk utanför kärnkraftverket av kortslutning. Kontakten mellan Forsmark och det rikstäckande elnätet bryts och reaktor 1 snabbstoppar. En överspänningstopp fortplantar sig in i verket vilket leder till att två dieselgeneratorer, som ska förse vattenpumparna med ström så att härden blir avkyld, inte kommer i gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om