Östhammars vård och omsorg har hamnat i en djup ekonomiskt kris. Enligt de senaste siffrorna kommer vård- och omsorgsnämnden gå med ett underskott på 46 miljoner kronor och det är äldreomsorgen som står för lejonparten av underskottet.
– Nu har vi tagit fram ett förslag på en omfattande åtgärdsplan, vilket vi gjort på uppdrag av kommunfullmäktige, säger äldreomsorgschef Lina Häggström.
Förslaget som snart landar på politikernas bord innebär att antalet enhetschefer inom vård och omsorg ska minskas med ungefär en tredjedel, från 11 till 7 chefer. Det kommer på vissa håll innebära att en chef går från att vara ansvarig för cirka 70 till 90 medarbetare. Även den administrativa personalen ska minskas, från 20 tjänster till 13,5.
Om den delen av förslaget blir verklighet sparas 7,75 miljoner. Men om det kommer krävas uppsägningar är för tidigt att svara på, enligt Lina Häggström.
– Exakt hur det här ska genomföras får vi återkomma till efter att nämnden tagit ställning till förslagen, säger hon.
Men även personalen på golvet kommer påverkas i stor utsträckning. Enligt kommunen måste motsvarande 40 undersköterskor bort. Men här är man tydlig med att man vill undvika uppsägningar.
– Det är vår ambition. Vi har gjort en satsning de senaste åren på att vidareutbilda omvårdnadspersonal till undersköterskor och vi har sett en klar förbättring i hur många undersköterskor vi har i tjänst. Det är inget vi vill förlora, för den kompetensen behöver vi, säger Lina Häggström.
I stället vill man minska tjänstgörighetsgraden och införa delade turer, åtminstone temporärt. Det här räknar man med att kunna spara 20 miljoner kronor på.
– Vi bedömer att mängden personal och antalet anställda i tjänst är rätt, men tjänstgöringsgraderna blir fel.
Vad får ni för reaktioner från de anställda på det här förslaget?
– Det är klart att det är oroligt. Det finns en rädsla för att kvalitet, planering och kompetens kommer påverkas negativt. Men vi ska självklart arbeta för att minska alla negativa effekter så mycket som möjligt.
Det är alltså personalkostnader, framför allt inom hemtjänsten, som driver upp kostnaderna. Det beror på att den kommunala och privata hemtjänsten får pengar för varje utförd timme. Men det är bara tiden hos brukaren som räknas. Enligt kommunen jobbar den kommunala hemtjänsten varje månad mellan 3 000 och 6 000 timmar som man inte får betalt för. Det kan bland annat förklaras med de långa avstånd som finns i kommunen. Man får inte betalt för att exempelvis resa flera mil mellan brukarna.
Men även äldreboendena går med underskott och det förklaras också med för mycket personal.
– Under pandemiåren fick vi mycket statliga bidrag som gjorde att den här utvecklingen inte blev fullt så synlig. När bidragen togs bort blev det i stället väldigt tydligt, säger Lina Häggström.
Redan i september infördes anställningsstopp. En annan åtgärd som genomförs är att man tar bort den resurspool som funnits. Här har det funnits personal som ska kunna fylla vakanser inom hemtjänsten, men det har enligt kommunen inte fungerat.
Enligt kommunen är dessutom sjuktalen för höga och övertidstimmarna för många. Därför vill man sätta upp målet att minska både sjuktal och övertid med 50 procent under nästa år, vilket skulle leda till en besparing på 7,5 miljoner.
Alla åtgärder som föreslås i planen handlar inte primärt om att minska budgeten utan om att hålla budget. Årets stora underskott på över 40 miljoner kommer inte gå att göra så mycket åt, utan förslagen handlar om att skapa bättre förutsättningar för att klara budgeten nästa år.
Men det slutar inte där. I den budget som beslutats om för 2025 får vård- och omsorgsnämnden bara knappt 30 miljoner mer än i år och det ska täcka generella kostnadsökningar.
I januari och februari vill kommunen därför se över bemanningen och eventuell övertalighet inom hela omsorgsområdet.
Man måste enligt förvaltningen även effektivisera schemaläggningen, införa mer tekniska hjälpmedel och ta bort ersättningen för att flytta semesterveckor och på så sätt minska kostnaderna för sommarbemanningen.
Fackliga förhandlingar pågår och vård- och omsorgsnämnden ska fatta ett formellt beslut om åtgärdsplanen i början av november.
– Men med nuvarande budget är det åtgärder av det här slaget som måste till, säger Lina Häggström.
Klarar ni ert uppdrag med så omfattande neddragningar?
– Det måste vi. Vårt kärnuppdrag och bibehållen patientsäkerhet är alltid det viktigaste.