Kommunal så kallad pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och kallas ibland familjedaghem, det som tidigare ofta gick under benämningen dagmamma eller dagpappa. Kommunen har gjort en utredning av verksamheten i Alunda som visar att den fungerar bra.
– Men det är väldigt få barn. Och det står inga barn i kö, säger Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Antalet barn som är inskrivna i verksamheten, som bedrivs i hemmiljö, har minskat snabbt. Från 16 barn förra läsåret till 10 barn det här läsåret. Till hösten är bara sex barn placerade.
Eftersom antalet barn är så få uppstår ett ekonomiskt underskott. Nu vill alltså kommunen lägga ned verksamheten i Alunda, som är den enda kommunala daghemsverksamheten. På flera orter i kommunen finns daghemsverksamhet som bedrivs i enskild regi, i Alunda finns exempelvis Tomtebobarnen som har ett 30-tal barn inskrivna.
Kommunen vill stänga verksamheten från och med augusti.
– Barnen som finns i verksamheten i dag och deras vårdnadshavare kommer att erbjudas andra alternativ som finns tillgängliga på orten, säger Christina Williamsson Liw.
I Alunda finns flera kommunala förskolor. Även om en, Furustugans förskola, måste evakueras eftersom inomhusmiljön är för dålig. En ny förskola ska byggas men den väntas stå färdig först hösten 2025.
Östhammars kommun säger att man kan tänka sig att återstarta ett kommunalt familjedaghem i Alunda om ett behov skulle uppstå i framtiden.