Forskare vill ha en miljon för föreläsning om korrosion
De forskare som gjort studier om kopparkorrosion har begärt cirka en miljon kronor för att presentera resultaten vid Kärnavfallsrådets seminarium i höst.
Det handlar om långtidsstudier som sägs visa att koppar kan korrodera, brytas ner, i syrgasfritt vatten i förhöjd temperatur. Förhållanden som kommer att råda under lång tid i det slutförvar där SKB vill placera kopparkapslarna med använt kärnbränsle.
Resultaten har väckt uppmärksamhet eftersom de går på tvärs med annan forskning på området och betecknas som "sensationella" om de skulle stämma.
Kärnavfallsrådet vill anordna ett internationellt seminarium i höst för att diskutera de nya rönen. Men att betala de fyra forskarna en miljon kronor för att förbereda sig och ta fram nytt material inför seminariet ser man som en omöjlighet.
- Vi kommer inte att kunna finansiera något sådant stort arbete och det är inte heller vår roll, säger Eva Simic Kärnavfallsrådets kanslichef.
Hon tror att det handlar om ett missförstånd och poängterar att rådet bara vill att forskarna ska presentera de studier man redan genomfört, inte ta fram nya forskningsresultat. En av de fyra forskarna, Peter Szakálos, säger dock att de måste lägga ner mycket tid för att kunna bemöta alla argument på ett bra sätt.
- Det handlar inte bara om att bygga upp en presentation. Vi vill försöka gå vidare med vår forskning och göra nya litteraturstudier inför seminariet.
Samtidigt menar han att offerten till Kärnavfallsrådet delvis kan ses som ett utspel för att betona vikten av att oberoende forskare får möjlighet att finansiera sin forskning.
- Vi har ett systemfel i Sverige när ingen forskning inom området som har kritiska synpunkter kan få forskningsmedel. Varför ska vi offra vår tid, våra karriärer och bli smutskastade utan att få ordentligt betalt för det? SKB betalar miljonbelopp till fysiker för att lista ut att vi har fel. Då kan vi inte komma till seminariet med en gammal dragning som vi gjorde för ett halvår sedan.
Han tillägger dock att frågan inte är slutdiskuterad och att forskarna naturligtvis gärna vill få möjlighet att lägga fram sina resultat. Ett möte mellan forskarna och Kärnavfallsrådet ska hålls inom kort för att diskutera frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!