Försiktigt lättnad på Kustlaboratoriet

Dagen efter beskedet om att Kustlaboratoriet blir kvar i Öregrund kände sig personalen försiktigt optimistisk inför framtiden.

Lena Bergström, Olavi Kaljuste och Yvette Heimbrand.

Lena Bergström, Olavi Kaljuste och Yvette Heimbrand.

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Östhammar2011-02-19 06:52

Det har varit några jobbiga år med stor ovisshet för personalen på Kustlaboratoriet i Öregrund. Utredningen om huruvida Fiskeriverkets Forsknings- och utvecklingsavdelning, FOU, ska tillhöra den nya Havs- och vattenmyndigheten eller Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har dröjt och personalen har levt i limbo.

På torsdagen beslöt regeringen äntligen att FOU förs över till SLU, ett beslut som de flesta är nöjda med.
– Det värsta har varit ovissheten, nu kan vi åtminstone vara försiktigt positiva. Men det finns fortfarande många obesvarade frågor, säger gruppchef Lena Bergström.

SLU har lovat att laboratoriepersonalen inte ska behöva flytta, ett glädjebud för alla som redan flyttat långt för jobbet.
– Det hade varit svårt att hitta en arbetsplats med samma uppgifter i Upplandstrakten, säger Lena Bergström.

Den inflyttade personalen har även varit ett uppsving för kommunen. De flesta är unga småbarnsfamiljer som har fyllt upp skol- och daghemsplatser. En viktig fråga för Kustlaboratoriet som nu fått en tryggare framtid är recipientkontrollen vid Forsmark. Det har ifrågasatts om en statlig myndighet ska utföra sådana kontroller.
– Chansen att vi får fortsätta vårt uppdrag att övervaka fisksamhället där är större med SLU som huvudman. Det här beslutet har definitivt gynnat vårt laboratorium, säger fiskeribiolog Anders Adill.

De som arbetar med förvaltningsfrågor är mer tveksamma till beslutet. Förvaltningen kommer att skötas från den nya myndigheten och avståndet mellan beslut och forskning riskerar att öka. Det blir ett handikapp när snabba forskningssvar krävs.

En av de största fördelarna man ser med SLU är utvecklingsmöjligheterna, och att interagerandet med universitetet och studenterna kan öka. Med myndigheten som huvudman hade de externa uppdragen snarare minskat.
– Vi hade kanske blivit mer begränsade då. Vi är beroende av de externa uppdragen för att kunna upprätthålla kunskapsnivån på laboratoriet och bedriva bredare verksamhet med en tillräcklig kritisk massa av personal, säger Lena Bergström.

Men fortfarande finns som sagt många frågor hängande i luften. Laboratoriet har många tillfälligt anställda som inte kunnat få besked om förlängning på grund av omorganiseringen. Det är även oklart hur avtalen med myndigheten ska se ut. Till vilken mån kommer man till exempel att kunna upprätthålla en fungerande kontaktyta för rådgivning?

På tisdag kommer representanter för SLU till Öregrund för att lära sig om verksamheten.
– Det blir en ketchupeffekt. Vi har väntat länge och nu ska allt lösas på en gång, säger Lena Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!