Förorenad mark kan förgifta barn

Det finns mycket höga halter av bland annat arsenik i området söder om Svavelgruvan i Dannemora. Länsstyrelsen vill nu att platsen inhägnas. Skulle ett barn få i sig jorden kan det drabbas av akuta förgiftningssymtom.

Östhammar2008-01-24 00:01
På uppdrag av länsstyrelsen har konsultföretaget Ramböll undersökt det gamla upplagsområdet som ligger i anslutning till Svavelgruvan. Här finns söndervittrad varp, gruvrester, som nu visat sig innehålla kraftigt förhöjda halter av arsenik, bly, zink och svavel. Sammanlagt handlar det om ca 60 000 kg arsenik, 300 000 kg bly, 800 000 kg zink och 1 000 000 kg svavel.
"Utförda undersökningar visar på mycket höga föroreningshalter inom området i kombination med mycket hög farlighet hos förekommande ämnen. Arsenik förekommer i halter högt över den beräknade riskhalten då akuttoxiska effekter förväntas uppkomma, även svavel bedöms ligga inom denna riskhalt", skriver Ramböll i sin utredning.
- Det innebär att ett barn som stoppar i sig jord i värsta fall kan få förgiftningssymtom och må dåligt, berättar uppdragsledare Robert Buffay.

Han påpekar dock att det bara är farligt om man får jorden i sig, det finns inte några risker för dem som bara promenerat på platsen. Man har inte heller bedömt att det föreligger någon risk för kringboende eller andra som vistats i närheten.
Men eftersom Dannemora gruvor är ett populärt besöksmål och området intill Svavelgruvan fungerat som ett strövområde för turister och skolklasser har länsstyrelsen nu skrivit till Östhammars kommun. I brevet vill man att kommunen ska ta på sig kostnaden för att sätta upp ett stängsel redan under våren.
- Vi tycker att det är lämpligt att hägna in det här i avvaktan på ytterligare utredningar så att inte något barn krafsar i sig något. Nu när vi vet vad det är för föroreningar som finns där är det onödigt att utsätta någon för risker, säger Leif Sandin länsstyrelsens miljövårdsdirektör.

Samtidigt kommer en ansvarsutredning att påbörjas för att se hur eventuella åtgärder kan finansieras. Enligt Rambölls rapport skulle det bland annat kunna handla om att täcka över varpen eller gräva ur den.
Platsen tillhör Östhammars kommun genom sitt bolag Dannemora gruvfastigheter AB.
- Men eftersom det är väldigt gamla föroreningar det rör sig om så är det staten som tar huvudansvaret, säger kommunchef Sten Huhta som poängterar att kommunledningen ännu inte hunnit diskutera frågan.
Av brevet från länsstyrelsen framgår dock att kommunen kan få stå för tio procent av kostnaden om det blir aktuellt med fortsatta insatser i form av undersökningar eller åtgärder finansierade av statliga medel.
Inom Dannemorafältet förekommer förutom järnmalm även sulfidmalm och Svavelgruvan är en sådan sulfidmalmsgruva. Gruvan omtalas för första gången 1656. Här bröts zink, bly och svavel.

Varp är benämningen på ofyndigt berg som avskilts från malmen och lagrats i så kallade varphögar i anslutning till gruvan. Det är vanligt att gamla varphögar från just sulfidmalmsbrytning innehåller betydande halter tungmetaller, däribland arsenik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!