I samband med upprustningen av väg 288 började Alunda utvecklingsgrupp att fundera kring sätt att smycka ut den nya cirkulationsplatsen på orten.
– Av de cirka 25 förslagen från allmänheten var de flesta just Alundaälgen, säger utvecklingsgruppens ordförande Yngve Jordeby.
Alundaälgen är ett forntida föremål som hittades i en myr i Norrlövsta i början på 1900-talet. Den har en form som en yxa, och har daterats till yngre stenåldern vilket gör den ungefär 4000 år gammal. Den är tillverkad i grönsten och tros därför härröra ifrån ryska Karelen.
Östhammars kommun ställde sig bakom idén om tre Alundaälgar på platsen, och utvecklingsgruppen är tacksamma för hjälp från Trafikverket och entreprenörshåll. Erik Ekström från utvecklingsgruppen tog fram prototyperna.
– En smed från Alunda tillverkar Alundaälgarna i tjock järnplåt, säger projektledaren som besökt Historiska museet i Stockholm där den riktiga Alundaälgen förvaras för att vara säker på att de tre kopiorna kommer att få rätt färg.
Föremålen kommer att bli mellan 125 och 150 centimeter långa.
– Projektet visar på hur gammal kultur kan möta ny teknik. Man brukar ju säga att man ska känna sina rötter, och att det här föremålet tagits för 4000 år sedan ger ett sånt enormt perspektiv, säger Yngve Jordeby som fått många frågor av ortsbor om utsmyckningen.
– Vissa har frågat hur det ska gå till med tre älgar i full storlek. Så vi har försökt förklara att det inte handlar om riktiga älgar.
Alundaälgarna beräknas stå färdiga senast den 31 oktober och kostar 60 000 kronor.