Strax innan midsommar kunde båtägare i Östhammars småbåtshamn se märkliga porösa ting flyta på vattenytan. Vissa trodde att det rörde sig om löv, andra tyckte att det såg ut som använt toalettpapper. Dessutom kunde man känna en stark avloppslukt.
– Våra miljöinspektörer har undersökt partiklarna i vattnet, både i Östhammar och Sandika där vi också fått anmälningar om liknande fenomen. Jag kan förstå att man tror att det är toalettpapper, men det vi funnit handlar inte om toapapper, säger Ulf Andersson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Östhammars kommun.
Tidningen har tidigare pratat med en båtägare i Östhammarshamnen som då misstänkte att det märkliga fyndet i viken kom från reningsverket, något som Gästrike Vatten dementerade i samma artikel. I stället visade det sig vara något helt annat. Östhammars kommun kan nu med hjälp av kommunens miljöexperter klarna upp vad som egentligen låg och flöt på småbåtshamnenvattenyta i Östhammar och Sandika.
– Vår yrkesbedömning är att det sannolikt är en del av botten som virvlat upp när kraftiga båtmotorer drar igång. Botten är så syrefattig att den är praktiskt taget död. När det händer blir den som en filt, och släpper ifrån sig sådana här partiklar när kraftiga båtmotorer startar. Sedan flyter de upp och sjunker ner igen, säger Ulf Andersson.
Många enskilda faktorer bidrar till att vår del av Östersjön lider av syrebrist till följd av övergödning. Östhammarsviken är särskilt hårt drabbat, enligt Ulf Andersson.
– Östhammars kommun arbetar med att försöka komma till rätta med det här. För det första försöker vi begränsa tillförseln av gödningsmedel i Östersjön, till exempel genom att säkerställa så att våra enskilda avlopp håller hög kvalitet och inte bidrar till ytterligare gödning i Östersjön.
Frågorna och arbetet kring övergödningen av Östersjön har intensifierats senaste 20 åren. Enligt Ulf Andersson ser man tydligt en stor påverkan på havslivet. Varför det ser ut som det gör i vikarna runt om i Östhammar tror han delvis även beror på covid-19.
– Båtlivet har fått renässans, många skaffar båt och är ute med dem. När folk är ute mer och vattennivån dessutom är låg, blir detta tydligare för fler. Vårt arbete gällande övergödningen går sakta men säkert åt rätt håll, men vi har fortfarande stor skuld att betala tillbaka till miljön, säger Ulf Andersson.