Författare som brottas med språket
Hela sitt liv har Torbjörn Lundgren brottats med bokstäverna. Trots det valde han att bli författare. Nu vill han att barnen ska få tillgång till läromedel inlästa på cd redan i grundskolan.
Trots att Torbjörn Lundgren är dyslektiker älskar han böcker. Men det har inte alltid varit så. I ett par år undvek han helt att läsa. Idag, tisdag, föreläser han om läs- och skrivsvårigheter under Kulturveckan för alla med och av funktionshindrade i Östhammars kommun.
Foto: Eva Nevelius
- Jag bestämde mig för att läsning inte var någonting för mig. Att ta avstånd helt var nog ett sätt att behålla min självaktning.
Fem år senare hittade han tillbaka till litteraturen med hjälp av en kompis. Äventyr i skinnbranschen av Dylan Thomas blev en läsupplevelse som väckte lusten. Sedan dess har han kämpat med språket, både som läsare och som författare. Han har skrivit två romaner och fyra böcker om läs-. och skrivsvårigheter.
Mycket okunskap
Men att läsa tar fortfarande längre tid för honom än för många andra. Badkar kan precis lika gärna bli dabkar och att skilja på med och dem är inte alltid så lätt.
- En gång slog jag upp en landsortstidning där en krönikör undrade vem som ägnade tre minuter åt att läsa hans spalt varje morgon. Jag klockade mig själv och såg att det tog mig 21 minuter att komma igenom den. Det är intressant att kolumnisten tog det för självklart att alla läser som han.
För så är det naturligtvis inte. Många har idag läs- och skrivsvårigheter av olika anledningar. Det kan vara dyslektiker men också förståndshandikappade och invandrare.
Trots det finns det mycket okunskap på området. Torbjörn Lundgren påpekar att många med läs- och skrivsvårigheter är mycket verbala. Därför tycker han inte heller att det är märkligt att en dyslektiker väljer att bli författare.
- Det är en sak att berätta en historia och vara kreativ och en annan att få bokstäverna rätt. Tyvärr lägger sig skolan ofta bara vinn om den ena kunskapen och inte den andra. Många lärare betonar bara de tråkiga sakerna med språket.
Ofta blir problemet akut någon gång under högstadiet när eleven får så mycket läxor att det blir omöjligt att hinna med. Hjälpen måste sättas in tidigt för att undvika att de här barnen halkar efter i alla ämnen.
- Idag finns det mängder med skönlitteratur som talböcker. Och på högskolan har man rätt att kräva att få all litteratur inläst.
Ny teknik underlättar
Men på grundskolan saknas den hjälpen. FMLS som organiserar personer med lässvårigheter skrev därför nyligen ett brev till landets alla kommuner där man uppmanar dem att efterfråga läromedel inlästa på cd. En ny teknik som kallas DAISY gör det möjligt att rymma en hel bok på en cd-rom. Boken går att lyssna på men kan även läsas med hjälp av datorn där en markör pekar på orden samtidigt som de läses högt.
- Vi vill ha tillgång till samma information som alla andra, påpekar Torbjörn Lundgren som ofta tycker att det är dåligt ställt med förståelsen bland landets lärare. Kanske beroende på att många svensklärare själva haft lätt för att läsa och skriva.
- På en del av landets lärarhögskolor har det varit katastrof. En lärare för årskurs ett till sju kan gå ut utan att ha någon utbildning i hur barns läsinlärning går till.
Men en omsvängning håller nu på att ske och med ny teknik behöver läs- och skrivsvårigheter inte vara ett handikapp som begränsar den drabbade.
Själv ser Torbjörn Lundgren inte längre bara negativt på sin dyslexi.
- Jag tror inte att jag skulle ha varit den jag är om jag inte hade varit dyslektiker. Jag ser helheter i hur saker och ting hänger ihop på ett sätt som jag kanske inte hade gjort om jag inte hade haft de här svårigheterna.
PERSONLIGT
Namn: Torbjörn Lundgren
Ålder: 56 år
Bor: Flyttade året runt till en gammal statarlänga i Nordangärde utanför Film norr om Österbybruk för två år sedan. Innan dess bodde han växelvis i Film och Stockholm under några år.
Familj: Tre vuxna barn. Sambo med Lena Kallenberg, även hon författare.
Uppdrag: Har suttit med i förbundsstyrelsen för FMLS (funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter), sitter i styrelsen för LL-stiftelsen, centrum för lättläst samt för talboks- och punktskriftsbiblioteket.
Utgivna böcker: Rutten, blodig och skön, Vad alla bör veta om läs- och skrivsvårigheter, Framtidens läromedel med flera.
Aktuell: Föreläser idag under Kulturveckan för alla, med och av funktionshindrade på Östhammars missionskyrka kl 14 samt kl 19. Står bakom ett upprop till Sveriges samtliga kommuner med krav på läromedel inlästa på cd för barn i grundskolan. Håller på och startar en lokalförening för FMLS i Östhammars kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!