Handlarna värnar stans centrum: "Vi måste kämpa på nu"

Öde lokaler, täckta fönster och skyltar med uppmaningen "att hyra". Östhammars centrum känns övergivet och tomt. Hur ska trenden vändas? De som är kvar hoppas att fler ska våga satsa.

Östhammars centrum en vanlig torsdag i oktober. En stillsam syn.

Östhammars centrum en vanlig torsdag i oktober. En stillsam syn.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2023-10-21 05:00

På promenad längs paradgatan passerar man inte bara tomma lokaler, det ska sägas. Här finns bland annat klädaffär, butiker för sybehör och heminredning, blomsterhandel, mäklarfirma, skoaffär – och två begravningsbyråer.

Mitt på Drottninggatan står två villrådiga Hallstaviksbor. De är på jakt efter en kopp kaffe och har precis förstått att Lindbergs bommat igen för gott. Kaféet gick i konkurs för några veckor sedan, men konkurrenten Adas är öppet.

– Jag tror att många fick upp ögonen för att det inte är så lätt att driva något här när Lindbergs stängde, säger Malou Grabe, aktiv i den nyligen omstartade Östhammars företagarförening.

undefined
Malou Grabe, har sin barnklädesbutik i källarplanet på huset som också rymmer Adas kafé och hotell. "Att överleva som småföretagare är tufft", säger hon.

Malou driver förutom Adas kafé och bageri, även Hotell Ada på Norra Tullportsgatan och en liten barnklädesbutik med ingång från gården.

– De som kommer och handlar nu är så otroligt positiva. De värnar om oss på ett annat sätt än tidigare. Det är nytt!

– Att Lindbergs inte finns kvar gör kanske att vi får fler kunder på kort sikt, men i förlängningen är det dåligt för oss. Det måste finnas valmöjligheter, det lockar fler besökare, kunder och turister.

Malou Grabe säger att de flesta företagarna runt om i Östhammars centrum varit inne i väggen och vänt flera gånger.

– Och det är inte bara inflationen och läget just nu som är orsaken, det här har pågått länge, säger hon och menar att satsningen på alla gallerior utanför städerna har tagit strupgrepp på centrumverksamheterna.

En återkommande synpunkt från handlarna är att kommunen borde stötta mer. Subventionera hyror, vara snabba med bygglov och fånga upp goda idéer.

Malou Grabe efterlyser någon slags information vid rondellen ute vid väg 76, som visar att det finns mer att se och uppleva om man svänger in till centrum.

undefined
Icas gamla lokaler är tomma. Här önskar sig en del Östhammarsbor ett systembolag, någon vill ha rollerskatebana och en annan saluhall/torgmarknad i lokalerna.

Inte långt från Adas ligger Icas gamla lokaler. Numera ekande tomma med en stor parkeringsyta framför. Förr kunde man ställa bilen här gratis. Nu är det p-avgift sedan några veckor tillbaka för att stävja okynnesparkering.

Frågan är vad det ska bli av lokalerna. En snabb gallup på stan ger vitt skilda förslag: nattklubb, rollerskatebana, systembolag eller fritidsgård.

Malou Grabe har en annan idé.

– Där skulle man kunna ha en saluhall, en handelsplats där man hyr sin egen plats. Gärna med inriktning på mat. För oss på Adas skulle det kunna bli en plats där vi kan sälja bröd. Det har vi inte plats med nu.

undefined
Östhammars centrum är mer eller mindre tomt en vanlig vardag i oktober.

Östhammars kommun hoppas att fastighetsägaren Svenska Handelsfastigheter ska finna ut vad man ska göra av den nu tomma lokalen.

– Vi kan inte påverka så mycket där, men vi kan se till att vara lyhörda och underlätta för fastighetsägaren så mycket det bara går, säger Elin Dahm, verksamhetschef för attraktiv kommun.

I dag är fastigheten detaljplanerad för handelsverksamhet, men det kan förstås kommunen ändra på om behov finns. Även Elin Dahm har fått önskningar från Östhammarsbor om ett systembolag närmre än dagens enda butik som finns i Öregrund.

– Vi har framfört det till fastighetsägaren, men efter vad jag förstår anser Systembolaget inte att det är lönsamt att ha två butiker så pass nära varandra.

Saluhallsidén är också uppe på bordet.

– Det kräver ett omfattande samarbete mellan aktörerna, och många av dem som finns här i vår kommun är enmansföretagare. Kan bli tufft, kanske, säger Elin Dahm.

Som kommun är det svårt att stötta företag ekonomiskt, eftersom det finns en regel om att inte ge fördelar.

– Vi måste vara rättvisa, men vi månar om företagen och personligen tycker jag att det är trist med tomma lokaler.

undefined
Elin Dahm, verksamhetschef attraktiv kommun, säger att kommunen vill vara ett stöd för företagarna så långt det går.

Annelie Eriksson som har skoaffären vid Rådhustorget känner också av att det är tuffa tider, även om hon helst inte vill klaga.

– Nej, man måste kämpa på och försöka att inte vara så negativ. Jag har många äldre kunder som gärna handlar i butik så att de kan känna och prova, säger hon.

Flera av skobutikens kunder klagar på att det numera måste betalas parkeringsavgift i en app för att ställa bilen på gamla Ica-parkeringen.

– Det blir för krångligt för de som är ovana vid sådan teknik. Varför inte behålla p-skivan, det hade väl räckt? För butiker som min är tillgängligheten viktig, man vill kunna parkera bilen enkelt och nära.

undefined
Annelie Eriksson, säljer skor i Östhammar och har kunder från både när och fjärran. "Att det är enkelt att parkera nära butikerna i centrum är bra."

För att svetsa samman de som fortfarande är kvar och kämpar ska Östhammarsföretagarna ha "Fredagsmys" 27 oktober. Ett sätt att få fler att handla lokalt.

– Vi ska ha lite extra erbjudanden till kunderna, men framför allt påminna folk om att vi finns, säger Malou Grabe.

Butikerna blir färre

Antalet fysiska butiker i Sverige har minskat med åtta procent mellan 2017 och 2021. Mest minskar den så kallade sällanvaruhandeln, som exempelvis skor, kläder, elektronik och leksaker. 

Majoriteten av landets butiker är små, med låg omsättning. Knappt en procent har en omsättning över 500 miljoner kronor, dit räknas stora livsmedelsbutiker och varuhus.

Samtidigt som de fysiska butikerna blir färre ökar e-handeln. Antalet e-företag ökade 2017–2021 med 200 procent.

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!