– Vi är emot detta, men ansökan regleras utifrån minerallagen och i det här läget av processen är vi inte en sakägare som har rätt att överklaga beslutet, säger miljöpartisten Jenny Lundström, ordförande i utskottet för samhällsbyggnad i Tierps kommun.
Det var i juni i år som den statliga myndigheten Bergstaten gav det Uppsalabaserade bolaget McKnight Resources undersökningstillstånd att göra mätningar, provtagningar och borrningar i berggrunden i området.
I bolagets ansökan framgår att man i Florarna vill kartlägga förekomsten av koppar, zink, silver, guld, wolfram, järn och sällsynta jordartsmetaller som bland annat skandium och yttrium som används i smarta mobiler, surfplattor och datorer.
Från politiskt håll vill man stoppa beslutet. Beslutet har också överklagats till förvaltningsrätten i Luleå med hänvisning att det är olämpligt att tillåta exploateringar på grund av de höga natur- och friluftvärdena samt att Florarna är viktigt för råvattenförsörjningen samt är ett avrinningsområde för Forsmarksån.
Nu har Tierp och Östhammar alltså fått veta att man inte har rätt att överklaga beslutet. Däremot har fastighets- eller sakägare som berörs direkt av beslutet rätt att överklaga till förvaltningsrätten.
– Det här är inte ett tillstånd som ger något frikort att göra vad som helst i området. Det handlar om mindre undersökningar samt att titta på olika stenmaterial. De regler och lagar som gäller för ett naturreservat måste följas, säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergstaten.
En viktig utgångspunkt i Bergstatens handläggning har varit om en undersökning kan leda till mineralfynd samt om företaget har kapacitet att genomföra arbetet. I Florarna närhet i nordöstra Uppland har det under århundraden förekommit gruvdrift på flera platser.
– Både de geologiska förutsättningarna samt att det tidigare förekommit gruvdrift i områdets närhet är faktorer som påverkat och gjort att vi gett klartecken, säger Åsa Persson.
Ska mera omfattande undersökningar med maskiner göras eller gruvdrift påbörjas i området krävs en ny tillståndsansökan.
– Även fast vi inte får överklaga så står vi fast vid vår uppfattning att detta är olämpligt. I nästa läge i tillståndsprocessen när miljöbalken tillämpas har vi rätt att överklaga, vilket vi kommer att göra om det blir aktuellt, säger Jenny Lundström.