Den rutinerade träkonstnären Hans Gustavsson från Söderön är den mässbesökarna först möter när de anländer till Sjötorget. Han är känd för sin skicklighet med motorsågen och flera av hans skapelser står permanent på detta torg. Under söndagen ska han på några få timmar såga till en skulptur som det ska budas på, behållningen tillfaller Barncancerfonden.
– Jag gör en mindre skulptur för att hinna med och det är svårare än att såga till en större, säger han och drar i gång motorsågen efter ett kedjebyte.
Stefan Njurling har ett eget företag och ingår i den grupp som håller i Albrektsmässan. Han berättar att själva syftet med mässan är att företagen i Östhammars kommun ska få chansen att visa upp sig. Här finns allt från småföretagare till jätten Sandvik Coromant representerade och det är just bredden som är styrkan med mässan som hålls vart tredje år.
– Företagandet i kommunen går framåt, absolut. Men det är ett två steg framåt och ett bakåt, menar Stefan Njurling.
Det är anmälningsavgiften för de företag och organisationer som deltar som finansierar mässan. Artister, som schlagersångaren Magnus Carlsson, kostar förstås en slant att locka till Östhammar. Mycket lägligt började regnet falla just när han skulle uppträda på lördagen, så då blev det rusning till konserttältet.
Företag i samverkan binder samman företagarföreningarna i Alunda, Gimo, Österbybruk, Östhammar och Öregrund-Gräsö samt Östhammars kommun som samverkar kring fem fokusområden där utveckling är ett av nyckelorden.
– Just nu förbereder vi en projektansökan till EU. Direktiven från EU är inte klara än men vi ser det som en jättechans för de mindre företagen i området, säger verksamhetsledaren Kina Nordlund, som också gläder sig över att kommunerna i Norduppland börjar närma sig varandra.
I ett gemensamt tält finns representanter för Sandvik i Gimo och elever från Wilhelm Haglunds Gymnasium. Sandvik är största ägare till skolan och kopplingen mellan företaget och gymnasiet är ytterst påtaglig med mer matematik och fysik på schemat och så kallat arbetsplatslärande (APL).
– Vi har samarbetat i sju år och 65 procent av eleverna har på något sätt kommit tillbaka till Sandvik, resten har valt att studera vidare, säger Per Sjöberg som är vd för Wilhelm Haglunds Gymnasium och Teknikcentrum.