Förbättrat vattenläge i Östhammars kommun

Gästrike Vatten häver restriktionerna för vattenanvändningen, men manar till fortsatt sparsamhet i Östhammars kommun.

Nederbörd på gott och ont. Regnet har förbättrat vattensituationen generellt i Östhammars kommun, men i Österbybruk och Dannemora måste dricksvattnet kokas på grund av föroreningar som kommer från regnvattnet, enligt Gästrike Vatten AB.

Nederbörd på gott och ont. Regnet har förbättrat vattensituationen generellt i Östhammars kommun, men i Österbybruk och Dannemora måste dricksvattnet kokas på grund av föroreningar som kommer från regnvattnet, enligt Gästrike Vatten AB.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2017-10-24 11:00

Efter en regnig start på hösten ser vattenläget bättre ut i hela Östhammars kommun och Gästrike Vatten avslutar restriktionerna av vattenanvändningen. I stället går man över till "gult läge". Det betyder att grundvattennivåerna ännu inte är helt återställda, och att invånarna bör använda vattnet sparsamt. Men invånarnas sparsamhet i sommar tillsammans med det regn som kommit i höst har lett till förbättringar av läget inför vintern.

– Generellt i juli och augusti sparade vi cirka 10 procent, som gått ut från vattenverken. Så det är vi är glada för, säger Karolina Stenroth som är processingenjör på Gästrike Vatten.

Har invånarna sparat mer vatten än ni räknat med?

– Nej, vi tror att de flesta är beredda att hjälpa till och även tänka på hur man använder sitt vatten.  Men det är svårt att mäta effekt av besparingsåtgärder, eftersom åtgången också hänger ihop med läckor som uppstår eller blivit lagade.

I Alunda har läget tidigare varit akut och tankbilar från Uppsala har förra vintern försett orten med vatten. Men nu är situationen bättre. Karolina Stenroth säger den grundvattenutredning som pågått i Alunda samt åtgärder i form av förändrade uttag i vattentäkterna och återinfiltration av grundvatten bidragit till det goda resultatet, tillsammans med regnet.

– Det gör att vi tror att vi inte behöver köra vatten till Alunda i år, som prognosen ser ut. Men för att förse det framtida Alunda med vatten när orten växer måste man titta större, och där pågår utredning.

I Österbybruk och Dannemora är läget inte lika ljust. Dricksvattnet måste fortfarande kokas innan det används eftersom Gästrike Vattens provtagningar visar att det finns mikroorganismer som kan vara skadliga för hälsan. Det är höstens stora regnmängder som fört med sig mikrobiella föroreningar ned i råvattnet, säger Karolina Stenroth.

– Det finns en risk för att man kan bli sjuk om man dricker vattnet utan koka det. Även tandborstvatten bör man koka.

Vilka åtgärder har ni satt in?

– Vi har höjt kloreringen av vattnet. Men det är inte någon klordos som gör vattnet farligt, långt därifrån.

Provsvaren visar att det klorerade vattnet som går ut från vattenverket är godkänt. Men på ledningsnätet indikerar provsvaren fortfarande att det kan vara skadligt att dricka vattnet utan att koka det först. Gästrike Vatten beklagar olägenheten och uppmanar invånarna att ha tålamod.

– Det tar tid att få provsvar, och vi vill ha två på varandra följande provsvar som visar att vattnet är okej.

Hur länge kan invånarna i Österbybruk och Dannemora behöva koka vattnet?

– Det är svårt att säga. Det kan ta mer än en vecka, men det kan gå fortare också, säger Karolina Stenroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!