Föräldraupprop för hemlagad mat

Förslaget om att laga mat centralt och sedan köra ut den till skolor och dagis väcker oro bland föräldrar till barn på berörda dagis i Östhammar.Föräldern Pamela Rehn har tagit initiativ till en protestlista som nu kommit till kommunen med 182 namnunderskrifter.

Östhammar2004-06-04 00:00
"Rör inte den hemlagade maten" heter uppropet som har fått 182 namnunderskrifter från föräldrar till barn på tre daghem för att maten även fortsättningsvis ska lagas ute på varje dagis och inte centralt på färre kök.
— Jag tror att det skulle kunna leda till att barnen får en negativ inställning till mat över huvud taget. Barnen kanske slutar äta skolmaten om den inte är god. För jag kan inte tänka mig att cook and chill-maten skulle smaka lika gott som om den tillagades ute i varje kök, säger Pamela Rehn som tillsammans med en annan förälder, Jessica Tanskanen, tagit initiativ till protestlistorna.

Två förslag
Det är två förslag som bereds på kommunen för att spara pengar på mathanteringen i Östhammar.
Det ena förslaget går ut på att ha sex tillagningskök, i stället för dagens 24 produktionskök på dagis, skolor och ålderdomshem, enligt det så kallade cook and chill-systemet. Detta innebär att maten tillagas, kyls ner, körs ut till varje serveringsenhet och värms upp igen. Besparingen beräknas bli cirka sju miljoner kronor.
Det andra förslaget innebär att så få kök som möjligt lagar maten som sedan körs ut varm till varje matsal. Enligt förslaget kommer även då endast sex tillagningskök att vara kvar. Det förslaget beräknas ge kommunen en besparing på mellan 2,8 och 4,3 miljoner kronor.

Oförändrad kvalitet
Enligt båda förslagen kommer fortsättningsvis potatis och grönsaker kokas och tillredas ute på varje kök medan till exempel kött och fisk lagas på de centrala tillagningsköken.
— Vilket förslag vi än väljer kommer vi inte att göra avkall på matens kvalitet eller hygienen kring hanteringen. Det kommer vi att vara noga med, säger kommunens kostchef Ingrid Hedman.
Men Pamela Rehn, vars barn går på Mariebergs förskola, är ändå orolig för vilket förhållande barnen ska få till mat om maten lagas centralt.
— Även om man hävdar oförändrad kvalitet tror jag inte att det går att uppnå. Inget kan komma i närheten av den mat som i dag lagas ute på varje dagis och skola, säger Pamela Rehn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om