Föräldrar ställer krav på skolmaten

Föräldrar i Östhammar har ställt krav på kommunen att deras förskolebarn ska få mat som är producerad enligt svensk lagstiftning.

Växthuset i Gottsunda. Arkivbild.

Växthuset i Gottsunda. Arkivbild.

Foto: Oscar Segerström

Östhammar2013-10-20 13:30

–  Jag är trött på att de upphandlar kravlöst och så billigt som möjligt, säger Britta Mattsson.

Hon skickade in önskemål om specialmat i augusti då hennes två äldsta barn började i förskolan. Kravet är att barnen ska äta mat som är producerat enligt Miljöstyrningsrådets baskrav och att leverantörerna ska följa samma regler som svenska livsmedelsproducenter. Britta Mattsson och hennes man är själv lantbrukare i Gimo och driver mjölkgård. Hon tycker att det är tråkigt att det ställs höga krav på producenter samtidigt som kommuner upphandlar efter billighetsprincipen.
–  Jag vill att mina barn ska få så bra mat som möjligt. De ska till exempel inte behöva äta kött som kan innehålla spår av antibiotika.

Vid tekniska nämndens senaste möte togs beslut att familjen inte kan få kostintyg av etiska skäl utan att kommunens krav i upphandlingar ska gälla för alla. Från och med juni 2014 kommer ett nytt avtal att gälla och Lisa Landberg (C), ordförande i tekniska nämnden, säger att Östhammars kommun har haft en dialog med lokala producenter för att få mer närproducerade livsmedel i nästa avtal. I dag är 18 procent av skolmaten ekologisk och hon önskar att en ännu större del vore det. Eftersom skolmaten är under upphandling och utvärderas just nu vill Solfrid Aagedahl Sundberg, som ansvarar för upphandlingen av kött, chark, ägg och mejeriprodukter, inte kommentera det kommande avtalet.
–  Det jag kan säga är att Miljöstyrningsrådets rekommendationer ligger till grund i upphandlingen.

Britta Mattsson är skeptisk till om det verkligen blir enligt rekommendationerna. Eftersom fyra kommuner upphandlar tillsammans tror hon att det finns risk att vissa livsmedel inte kommer att följa rekommendationerna.
–  Jag kommer att driva frågan vidare och vill syna alla livsmedel i det nya avtalet. Om de inte följer rekommendationerna vill jag ha ett kostintyg.

Hon hoppas att hennes barn får intyg så att andra föräldrar som tycker att det är viktigt med mat också kan söka intyg. I slutänden hoppas hon att kommunen tar ett helhetsgrepp och upphandlar mat som är bra för både djur och miljön.

Fakta

skolmat i Östhammars kommun

Det här serveras: På skolmatsedeln finns det alltid ett vegetariskt alternativ och barnen behöver inget intyg. Förskolebarn som äter vegetarisk kost behöver däremot ett intyg från föräldrarna. Veganmat kan man få om man har intyg från föräldrarna.
Ingen har hittills frågat efter halalslaktat kött, men enligt biträdande måltidschefen kan de ordna den kosten om barnet har intyg. Vid specialkost på grund av allergier och överkänslighet krävs det läkarintyg. Det går inte att lämna intyg på ekologisk och närproducerad kost eftersom all mat upphandlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om